Vorige week stonden ze al in de krant, maar het verhaal was net te laat voor plaatsing. | Foto: Piet de Boer
Vorige week stonden ze al in de krant, maar het verhaal was net te laat voor plaatsing. | Foto: Piet de Boer

Dieneke Bod: 'Ik vroeg hem ten huwelijk'

Human Interest

jubileum ♦ In 1953 gaven Jan Willem Bod en Dieneke Pennings elkaar het ja-woord in hun geboorteplaats Hellendoorn. Nu 65 jaar later blikken ze terug op die tijd. Het gemende jeugdkoor heeft ze bij elkaar gebracht. Nog steeds is zingen een hobby, net als bridgen.

Door Piet de Boer

Jan Willem werkte in de metaal als machinetekenaar voor landbouwwerktuigen. Hij kwam al vroeg in aanraking met het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV). Een rode vakbond. "Ik kon een opleiding volgen op de kaderschool Het Troelstra-oord in Egmond aan zee", vertelt hij. De bruid heeft een opleiding gedaan voor textieljuffrouw en stond voor de klas. Haken, breien, borduren. In 1961 volgde ontslag omdat ze een kind kreeg: Annemiek. Moeders mochten niet werken.

Dat was de wet. Zoon Peter zag in 1963 het levenslicht. Is hij voor u op de knieën gegaan? Dieneke schudt nee. "We waren met het zangkoor een weekend weg. We gingen 's avonds wandelen met de hele groep. Toen dacht ik: dit duurt toch allemaal veel te lang. Ik ben vooruit gerend en toen terug." Vlak voor hem heeft Dieneke zich letterlijk voor zijn voeten geworpen. "Expres hoor", zegt ze lachend. Jan Willem was volkomen verrast door haar huwelijksaanzoek. In 1982 kwamen ze uiteindelijk in Noordwijkerhout wonen. Jan Willem werkte toen in Den Haag als directeur van een pensioenfonds. Het briljanten huwelijksfeest wordt groots gevierd met familie, buren en de vele verenigingen waar ze lid van zijn. Ze zijn beiden 89 jaar en blijven voorlopig in Noordwijkerhout wonen. Al waren de zeven verhuizingen geen probleem. "Ik aard overal", zegt Dieneke met een lach.

Uit de krant