Bot uit bovenbeen steekt uit de grond. | Foto: Piet de Boer
Bot uit bovenbeen steekt uit de grond. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

Fundering rust op botten; muurtje blijft nog even

Historie

archeologie ♦ Vijf skeletten zijn er al ontdekt op dinsdagochtend. Een half uur later zijn er al drie meer. Het skelet dat geheel buiten het muurtje onder de ringweg lag, wordt door archeologen bloot gelegd. Het skelet inclusief schedel wordt in plastic zakken verzameld en later naar Leiden vervoerd. Als het muurtje met fundering verdwijnt, kunnen nog meer skeletten opduiken.

Door Piet de Boer

Het muurtje wordt in het voorjaar gesloopt. Bewoners en instanties kunnen nu nog bezwaar maken tegen de afbraak.

Fysisch antropoloog Barbara Veselka wijst naar de fundering van het muurtje voor de deur van de boekhandel. Drie graven liggen op elkaar centimeters onder de fundering van het oude muurtje. Het bot van een bovenbeen steekt schuin uit de grond. De archeoloog Brecht Cornelisse tekent de zwarte strepen van de kistresten en ligplaats van de skeletten. Zijn collega verwijdert met troffel en kwasten de donkere grond van het bot. Leidster van het onderzoek, Minja Hemminga, kijkt toe en geeft aanwijzingen en overlegt met de antropoloog over opgraven of opnieuw toedekken. Het bot dat bijna triomfantelijk uit de grond steek, mag toch blijven waar het zit. De linde kan geplant worden zonder het bot te beschadigen. De drie skeletten liggen veilig onder de fundering van de muur. De 'geroerde grond' is minder dik dan verwacht. De ambtelijk medewerkster van de monumentencommissie kijkt oplettend toe. Een nieuwe fundering, decimeters dieper, vergt waarschijnlijk meer onderzoek.

Belangstelling

De belangstelling voor de opgravingen is groot. Fotografen laten hun toestel klikken en liefhebbers van archeologie zijn blij met dit onverwachte doorkijkje in het verre verleden. Een echte Noordwijkerhouter staat het eens glimlachend aan te kijken. ''Laat toch liggen. Hier kan je toch niets mee.'' Hij is lid van NoVaTo. Foto's van vroeger vindt hij prachtig. Hij wijst naar de boerderij op de hoek.

In plastic zakken naar Leiden

Hij weet nog dat daar koeien op stal stonden. De forensisch antropoloog legt luit dat de botten informatie kunnen geven over leeftijd, geslacht, voedingsgewoonten, ziektes en de uiteindelijke doodsoorzaak. ''Dat is toch wel interessant'', concludeert de historisch geïnteresseerde bewoner. De botten worden verzameld in plastic zakken. In Leiden worden ze schoongemaakt en gespoeld.

Daarna eerst drogen tegen het schimmelen en tenslotte het onderzoek.

Of er een rapport komt weet Barbara nog niet. Dat bepaald de opdrachtgever. In dit geval de gemeente. Op vrijdag is het graafwerk klaar. Werklieden dekken de dertien plekken af met bubbeltjes plastic. Het gaat vriezen en de bomen moeten binnenkort nog de grond in.

Uit de krant