Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
<p>Voorzitters Wim van Vliet (Sassenheim) en Marie Jos&eacute; Fles (Noordwijk) van de Wereldwinkels. | Foto: pr.</p>

Voorzitters Wim van Vliet (Sassenheim) en Marie José Fles (Noordwijk) van de Wereldwinkels. | Foto: pr.

(Foto: pr.)

Wereldwinkels slaan handen ineen

  Duurzaam & Groen

Teylingen • De Wereldwinkel, al jaren een begrip in Nederland op het gebied van Fairtrade en eerlijke handel, waardoor mensen in derdewereldlanden zelf een leefbaar loon kunnen verdienen. Ook in onze regio hebben we twee Wereldwinkels, die op het punt staan een nieuwe koers te gaan varen door meer met elkaar samen te werken, de krachten te bundelen en elkaar te versterken waar dat kan.

De Wereldwinkel Noordwijkerhout werd 28 jaar geleden door een groep enthousiaste vrijwilligers opgericht. Wereldwinkel Sassenheim ontstond in 1984 vanuit de lokale kerken werkgroep SOS-Wereldhandel Sassenheim, dat in 1990 overging in Stichting Wereldwinkel Sassenheim. 

Beide winkels begonnen in eerste instantie provisorisch vanuit een winkelwagentje op het plein en een aanhangwagen op de markt. Daarop volgde de verkoop vanuit een tweedehands SRV-wagen. Zo’n twintig jaar geleden lukten het beide organisaties om een echt winkelpand te betrekken en sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit de winkelstraat. 

Moeilijke tijden

Maar tijden veranderen en de grote groep aan vrijwilligers die met elkaar de Wereldwinkel runnen, zitten niet stil. Alle winkels hebben een moeilijke tijd achter de rug vanwege de pandemie, maar dat geldt natuurlijk ook voor de producenten in de derdewereldlanden. Geen verkoop betekent daar gewoon geen eten en geen inkomen om van te kunnen leven. Hoogste tijd dus om de handen ineen te slaan en de Wereldwinkels weer op de kaart te zetten.

Duurzaam en eerlijk

De Wereldwinkel past natuurlijk helemaal in deze tijd, waarin we steeds meer aandacht krijgen voor duurzame, eerlijke en circulaire producten die onze wereld niet schaden, maar juist een stukje beter maken. Er is veel wisseling in het assortiment, maar er wordt wel een sterke band onderhouden met de producenten in landen als bijvoorbeeld India, Zimbabwe, Thailand en Indonesië. Deze producenten gaan met de vraag en de trends mee om het aanbod actueel te houden.

Nieuwe samenwerking

De nieuwe samenwerking staat nog in de kinderschoenen. José Fles is sinds vorig jaar de nieuwe voorzitter van Wereldwinkel Noordwijkerhout en ook de Wereldwinkel in Sassenheim kreeg onlangs met Wim van Vliet een nieuwe voorzitter aan het roer. Samen willen ze nu hun krachten bundelen om ook het verhaal achter deze eerlijke producten verder te verspreiden en beide winkels een boost te geven. Hiermee sluiten ze aan bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN, met name doel 1: geen armoede, doel 8: waardig werk en economische groei en doel 12: verantwoorde productie en consumptie. Deze doelen zijn opgesteld om de wereld in 2030 duurzamer, eerlijker en leefbaarder te maken. 

Toekomstplannen

In Sassenheim is de Wereldwinkel nu vooral op zoek naar een nieuwe, grotere winkel; het liefst zo’n 100 m2. Waar niet alleen de verkoop centraal staat, maar ook een kopje Fairtrade koffie kan worden geschonken en wat vaker activiteiten plaatsvinden, maar waar vooral ook het verhaal beter verteld kan worden. Noordwijkerhout heeft al een mooie grote winkel, maar wil bijvoorbeeld ook meer naar buiten treden door aanwezig te zijn bij evenementen. “De mensen van de Wereldwinkel zijn vaak vrij bescheiden, maar we moeten meer de wereld in treden om het verhaal van Fairtrade breed onder de aandacht te brengen”, laat Wim van Vliet weten. “Samen sta je hierin sterker, dus de komende tijd wordt vooral gekeken naar waar onze twee winkels elkaar kunnen aanvullen.”

Een van de acties waarin al samen wordt gewerkt, is de kerstpakkettenactie. Een kerstpakket wordt door de vrijwilligers helemaal naar wens en op maat samengesteld. Zo maak je niet alleen je eigen werknemers blij met een mooi kerstpakket, maar ook de mensen in de derdewereldlanden die het echt goed kunnen gebruiken. 

Wil je meer weten over de Wereldwinkels? Loop gerust eens binnen of kijk online op noordwijkerhout.wereldwinkels.nl of op wereldwinkelsassenheim.nl voor de acties, producten en het verhaal dat schuilt achter deze eerlijke en duurzame producten. 

Meer berichten