Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Open Monumentendag 2017 trok landelijk bijna een miljoen bezoekers

Cultuur Historie

Open Monumentendag van afgelopen weekend, met het thema Boeren, burgers en buitenlui, was een groot succes. Op basis van een eerste inschatting waren er zo'n 950.000 bezoekers. Dat is iets minder dan vorig jaar, te wijten aan het regenachtige weer. Daarmee blijft de Open Monumentendag één van de grootste culturele evenementen van Nederland.

Het thema is door het publiek zeer enthousiast ontvangen en bood veel ruimte voor interpretatie en toepassing op de lokale geschiedenis.

Opvallend was dat er dit jaar meer gezinnen met jonge kinderen waren en meer jongeren, meer bezoekers van buiten de eigen gemeente en meer toeristen en expats.

Ridderzaal scoort hoog

Toppers dit jaar waren onder andere Bergen op Zoom met het evenement PopMonument wat mensen van alle leeftijden trok. In Den Haag scoorde de Ridderzaal zoals gebruikelijk hoog met 3500 bezoekers.

De drukst bezochte gemeenten: Amsterdam met ruim 38.000 gevolgd door Den Haag met een slordige 32.000 belangstellenden.

Lezingen in Witte Kerk

In Noordwijkerhout stonden de deuren van het oudste monument open voor bezoek: in de Witte Kerk was een tentoonstelling over een andere kerk uit de streek: de Kapel van het Langeveld. Jeroen van Zoolingen, archeoloog, hield een tweetal lezingen over de rijke archeologische achtergrond van de Duin- en Bollenstreek.

De lezing was gebaseerd op het boek dat Van Zoolingen schreef over de archeologie van de Bollenstreek: Het Verleden van de Velden.

Zo'n 70 bezoekers wisten de weg naar de Witte Kerk te vinden.

Uit de krant