Een overvliegende groep brandganzen in V-formatie. | Foto: Aaldrik Pot.
Een overvliegende groep brandganzen in V-formatie. | Foto: Aaldrik Pot.

Samenwerking

Column

Je komt er niet onderuit: posters langs de kant van de weg, tv-debatten en politieke reclame op sociale media. Het is verkiezingstijd. Alles draait om de gunst van de kiezer en zo duidelijk mogelijk je standpunten uitdragen. En dat gaat soms hard tegen hard. 

Tegenstellingen lijken hierdoor nog meer te worden uitvergroot en de polarisatie neemt verder toe. Niet zo bevorderlijk als je bedenkt dat ons land straks ook weer bestuurd moet worden. Wij hebben als land meer aan politici die samenwerken. Daarom in deze column inspirerende voorbeelden van samenwerking in de natuur. Omdat het kan!

Luchtdruk

Je ziet ze regelmatig overvliegen. Ganzen in v-formatie. Bedenk er prachtige wolken bij en het Hollandse plaatje is compleet. Dat vliegen in v-vorm doen ze niet voor niets. Het scheelt verspilling van kostbare energie. Dat heeft te maken met luchtdruk. De vleugelslag van de voorste vogel levert luchtdrukverplaatsing op die precies goed worden opgevangen door de vogels die hierachter vliegen. Wat een samenwerking! Ze helpen elkaar letterlijk vooruit. Ook andere grotere vogels, zoals lepelaars, aalscholvers en kraanvogels vertonen dit gedrag. 

Wolven en raven

Natuurlijk is samenwerken met soortgenoten makkelijk. Je helpt elkaar als soort vooruit. Maar wist je dat ook verschillende soorten regelmatig samenwerken?

Een goed voorbeeld daarvan vormen de wolf en de raaf. Twee soorten die we in Nederland, dankzij internationale bescherming, weer steeds vaker tegenkomen. De raaf zien we de laatste jaren zelfs regelmatig in het Hollands Duin. Die raven zijn slimme vogels. Ze volgen de wolven, omdat zij weten dat zij regelmatig zorgen voor vers aas. Andersom roepen de raven de wolven als zij een gemakkelijke, zwakke prooi hebben gevonden. Een bijzondere samenwerking, tussen verschillende soorten die op zoek zijn naar voedsel. 

Samen strijden

Hoewel het al jaren bergafwaarts gaat met het aantal weidevogels in ons land, zijn ook zij het toonbeeld van samenwerking. Wanneer een roofdier zich in het weidevogelland begeeft dan storten de grutto’s, kieviten en tureluurs zich massaal op dit mogelijke gevaar. Samen staan ze sterk, zoveel solidariteit zou ons als mensen ook sieren. Het lijkt mij duidelijk dat wij veel van deze samenwerkingen kunnen leren. Hopelijk zien we na de verkiezingen dat zich in mum van tijd een nieuwe regering vormt. 

Een regering die door samenwerking, daadkrachtig is. Verschillende partijen, die samen strijden voor ons mooie land.

Afbeelding

Uit de krant