Afbeelding
Foto: caroline spaans

Verkiezingen

Column Bollenpraat

Vriend en vijand waren het er allang over eens dat aan de regeerperiode van Rutte een einde moest komen. Toch was er sprake van ontreddering toen het, toch nog plotseling, gebeurde. De spreekwoordelijke dolk in de rug was de voorgenomen motie van wantrouwen van een coalitiepartij.

Wat nu?

Talloze politici zagen de kans schoon om de aftocht te blazen. Te moe en uitgeput om opnieuw het spelletje te gaan spelen. Nederland staat aan de vooravond van een totaal nieuw bestuur. Ook nieuw beleid? Dat moet nog blijken. De duidelijkste cartoon van deze week was die van zes partijvoorzitters als Sinterklaas vermomd. Wekenlang zijn ze al cadeautjes aan het uitdelen. Net als bij Sinterklaas weet niemand wie het betaalt. Is het grappig? Nee, absoluut niet!

Als ik me beperk tot de toekomst voor agrariërs in het algemeen en boeren in het bijzonder, denk ik aan de jongelui en hun verwachtingen. Welke partij spreekt zich uit voor die jonge ondernemers? De “groene wolk” zien ze als een donderbui aan de horizon. De talloze, achter het bureau bedachte, regeltjes zijn lang niet altijd logisch. In een kletsnat najaar kan je de aardappel toch niet vóór een kalenderdatum rooien! Moeten de schapenhouders nog een jaar wachten op een vaccin, dat in Zuid-Afrika al gebruikt wordt! Een kippenvaccin?

Waar een half jaar geleden de stikstof problematisch-hoog op de agenda stond, wil nu niemand zijn vingers eraan branden. Als ze het al snappen, brengt het te weinig stemmen op! Een ding is een opluchting: de zinloze verkiezingsdebatten zijn ten einde. Op woensdag 22 november kunt u tot actie overgaan. Daarna zullen we zien of het oude wijn in nieuwe zakken wordt. 

Op wie u moet stemmen? Dat zoekt u zelf maar uit!

 Aad van Ruiten.

Uit de krant