Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Donau

Column

Dit jaar een weekje fietsen langs de Donau. Een bus met aanhanger waar alle fietsen vanuit Holland in meegingen, op reis naar Passau in Beieren. Vandaar in 7 etappes van ongeveer 50 km naar Wenen. De fietspaden in Oostenrijk zijn geweldig netjes en uitgebreid. Je voelt je op de fiets als een koning.

Bijna altijd kort langs de oever van de rivier met de nodige bruggen en pontjes. Je weet dat je met de stroom mee moet fietsen en dan kom je vanzelf in Wenen uit. Onderweg wel 10 waterkrachtcentrales. Over het landschap niets dan verbazing.

Lekker fietsen in Wenen

Hoog begroeide bergen tot veel vlakker en uitgestrekt landschap. Wenen ligt in het Oosten van het land en meteen ook het laagste gedeelte. Fietst wel zo plezierig. Een dagje met stromende regen hebben we toch moeten overslaan, het was te gortig!

Dan Wenen, de vroegere hoofdstad van het grote Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk met een ongekende grandeur. Het ene na het andere paleis, museum, universiteit en de vele regeringsgebouwen. Alles tot in de puntjes onderhouden en schoon. Dan al die fietspaden door de stad! Een gids nam ons een paar uurtjes mee. En dat door de mensen-massa die er dagelijks op bezoek is. Het hart van de stad zijn de Stephansdom en de Spaanse Rijschool. De stad staat vol met enorme standbeelden van keizer Franz Jozef en tal van generaals en admiraals. Wenen is ook de stad van Johann Strauss, de componist van o.a. de Weense wals. Van Mozart en van Goethe.

Maar een enkele tulp

Kortom, aan de ober gevraagd wat ik absoluut schrijven moest: de stad van de “Kultur”. Natuurlijk heb ik rondgekeken of er voor de “Bollen-Kultur” wat te verdienen valt, meer dan genoeg! Een enkele tulp in de tuin en dat was het!

 Aad van Ruiten

Uit de krant