Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: pr
Bollenpraat

Broedtijd

  Column

Zo kwamen, trouw als ze zijn, de vogelspotters op Koningsdag weer bij ons op bezoek. Stoeltje en verrekijker mee om dan rustig, achter de kas, het vogelleven gade te slaan. De kieviten zijn het drukst in de weer; gaan fanatiek achter een kraai aan die het op hun eieren heeft gemunt. Over weidevogels en hun belagers, predatoren, is heel veel te doen. De grutto is volgens kenners het meest bedreigd. Actie dus! Gek genoeg is vastgesteld dat in de beschermde, aan de natuur overgelaten, weidegebieden de bodembroeders het laten afweten. Ze hebben zicht nodig vanuit hun nest, hoewel je dat van de kievit geen nest kunt noemen: hooguit een paar strootjes bij elkaar.

Om de hele serie predatoren te benoemen, moet je bij de vos beginnen. Kraaien, meeuwen en vooral katten sluiten de rij. Wat te denken van de reiger of de sperwer. Nu we een slechtvalk in de toren van Leeuwenhorst hebben, is het helemaal oppassen. Leeuweriken kunnen zich goed schuilhouden. Ongelofelijk, hoe ze ieder jaar de grote afstand naar hun wintergebied afleggen. De zwaluwen, nog niet gespot, lijken geen vijanden te hebben.

Wie denkt dat aalscholvers alleen bij grotere plassen huizen, heeft het mis. Dagelijks zitten er bij ons dertien op een rij te wachten totdat de eerste karpers weer uit het diepe zuiggat komen. Nu het water warmer wordt is de paaitijd nabij. Patrijzen of fazanten hebben we al in geen jaren gespot; die kunnen niet tegen de vos op. De zwanen, waterkoeten en de eenden wel, die slapen s’nachts op het water, daar houdt de vos niet van! Als laatsten broeien de scholeksters. Die lijken zich van niets en niemand iets aan te trekken. Ze maken hun nestje op een pas geploegd veld of zelfs op een vers geplant gladiolenbed. Dan de kwikstaartjes, die komen de kas in door een gebroken ruit en maken hun nestje in een paar lege gaasbakken. Geen kat die ze vindt.

Kortom, in de bollen is het ieder voorjaar een feest om te zien hoe al dat gevogelte de strijd weer aangaat, maar daar hebben de bezoekers van de streek weinig oog voor, er is ook zoveel bloeiend moois te zien!

Aad van Ruiten

Meer berichten