Code Oranje
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
column van caro

Code Oranje

  Column

Allesbehalve kommerkommertijd deze zomer. Hoewel de krant minder frequent verschijnt, hebben wij redacteuren soms een dagtaak aan achterstallig mailonderhoud en moeten we onze website up-do-date houden. Bovendien: never a dull moment in de Bollenstreek, toch?

Nu gelden in ons dorp, streek, land en wereld sinds midden maart andere regels. Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar in die beginperiode stond ik iedere ochtend op met een klont in mijn maag en het gevoel van: wat-was-er-ook-al-weer. Ik ben me inmiddels heel bewust van alle beperkingen die ons van overheidswege worden opgelegd. Niet om hen te plezieren, maar om het virus in te dammen, dat snap ik wel, maar er zijn zo enorm veel tegenstrijdigheden in die regelgeving die ik niet begrijp. Neem code oranje.

Mijn vriendin woont vlakbij Lissabon. Ik zou haar 2 juni weer bezoeken, maar Transavia cancelde de vlucht. Portugal stond toen overigens geheel 'op geel'. Omdat ik onze nationale trots een warm hart toedraag, besloot ik KLM tickets te kopen en twee weken later te vliegen. Maar zeven uur voor vertrek kreeg Lissabon en omgeving code oranje. Met uitgeprinte boardingpass en ingepakte koffer had ik mijn seatbelt al fastened en was ready for take off. De KLM dame die ik aan de lijn kreeg, deelde mijn frustratie en boekte mijn vlucht kosteloos om. Niet té ver in het jaar, want de kranten moeten ook weer gewoon gemaakt worden. 25 augustus leek mij een mooie vertrekdatum, maar helaas: Lissabon en omgeving is nog altijd oranje.

Ik heb dagelijks contact met mijn Portugees/Nederlandse vriendin. Ze werkt, winkelt, gaat naar het strand en eet buiten de deur. Alles op 1,5 m afstand, waar nodig met mondkapje en verder leeft ze haar leven niet anders dan anders. Het aantal besmettingen schommelt ook daar nog altijd, maar is enorm afgenomen, evenals het aantal doden. Iedereen -een enkeling uitgezonderd- houdt zich keurig aan de regels. Overigens: in vliegen op Porto of Faro ziet onze regering géén extra risico (beiden op 3,5 rij-uren van Lissabon). Begrijpen doe ik dat niet, maar goed. Je zou zeggen: vlieg daarheen en rij naar Lissabon. Maar dan ben je weer niet verzekerd. En onverzekerd in (de omgeving van) Lissabon rijden is geen goed plan kan ik u uit ervaring verklappen.

Even iets anders: Griekenland is deze hele zomer code geel geweest. Nou ja. Onze koning is daar met zijn gezin, tot zover 'code oranje'. Het zou wat zijn als ons ministerie zou moeten besluiten om het vakantieland van onze koning op oranje te zetten. Dan moet hij halsoverkop terug naar Nederland komen en in thuisquarantaine. Toch? Maar dit terzijde.

'Zet het uit je hoofd', zegt mijn lief. 'Portugal blijft code oranje, om wat voor reden dan ook.' Hij is inmiddels weer aan het werk en ik besluit met mijn meiden naar België te gaan. Nachtje slapen en shoppen vlakbij Maastricht. Een dag voor vertrek krijg ik een pushbericht. Niet van het ministerie maar van het KNMI: code oranje. Blijf thuis! Storm op komst! Maar ik verbijt me. IK GA!

Caroline Spaans, redacteur 

Meer berichten