De Vierdaagse
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Aad van Ruiten, thv
Bollenpraat

De Vierdaagse

  Column

Ter ere van de Vierdaagse die normaal deze dagen zou worden gehouden, hebben we vorige week een bezoekje gebracht aan Theo Teunissen in Molenhoek bij Nijmegen. Hij is de ongekroonde gladiolenkoning, de winner van de oranje gladiool “Walk of the World”. Door Jan en alleman wordt hij gebeld om informatie en natuurlijk ook bloemensponsoring. Dat wil hij wel, maar niet voor niets. Ook bij hem moet de schoorsteen blijven roken, zeker na twee verloren bloem-seizoenen. Beide jaren was het veel te heet.

Nu is er een schreeuwend gebrek aan bloemen, vooral ook gladiolen. Soms dienden zonnebloemen als alternatief: die zijn helemaal niet te betalen. Gaan mensen nu toch met gladiolen door Nijmegen lopen? Natuurlijk niet! Wel is het zo dat deze week iedereen een gladiool in huis wil hebben. Misschien als overwinning op een maandenlange lockdown, of anders zomaar omdat het een zomergevoel geeft.

Omdat tijdens de planttijd van de gladiolen er volop corona-crisis heerste, hebben veel kwekers niet of minder geplant. Ook andere bloemen zijn er minder en de vraag is groter door de vele thuisblijvers. Ziedaar de schaarste nu. Onduidelijk is waar de gladiolen-hype rond de Vierdaagse vandaan komt: de zwaardlelie roept, al zwaaiend, een overwinningsgevoel op. Wat mij betreft, oké.

De traditionele knollenteelt staat onder druk. Dit jaar is de oppervlakte onder de 700 ha., een laagte-rekord. Traditionele afnemers als Italië en Spanje, maar ook Syrië en Iran laten het afweten. Daar geen feesten, bruiloften of grote happenings dit jaar. Somberen? Als iedereen, na de vele wandelingen die dit jaar gemaakt worden, een bos gladiolen koopt, hebben zowel zij als de kweker een vierdaagsegevoel.

Bollenpraat is een column van Aad van Ruiten

Meer berichten