Jan de Haas (links) en Ab Homburg. | Foto: pr
Jan de Haas (links) en Ab Homburg. | Foto: pr

Engelandvaarders duiken onder in De Zilk

Column sporen van vroeger

Een korte tijd tussen oktober 1941 en februari 1942 zijn enkele Engelandvaarders ondergedoken geweest in De Zilk bij de familie Pors aan de Zilkerduinweg.

Aart Albert (Ab) Homburg werd geboren op 12 juni 1917 in IJmuiden. Hij begon zijn militaire loopbaan als dienstplichtige bij het 10 regiment Infanterie op 31 maart 1938. Tijdens de meidagen van 1940 diende hij bij het korps motordienst en vocht tegen de Duitse invallers. Op 25 mei 1940 werd hij in de rang van vaandrig met groot verlof naar huis gestuurd. Direct wilde hij naar Engeland vluchten om van daaruit mee te helpen de vijand te verdrijven.

Op 22 maart 1941 ontsnapte Ab Homburg uit bezet Nederland. De voormalige vaandrig roeide met Cor Sporre en Willem de Waard de haven van IJmuiden uit. Na enkele dagen op de Noordzee werden ze door een Britse torpedobootjager opgepikt en naar Harwich gebracht. Eenmaal in Engeland werd Homburg in ijltempo opgeleid tot geheim agent.

Op 6 september 1941 werden Ab Homburg en Cor Sporre gedropt boven Brabant. Vandaar gingen ze naar IJmuiden. Cor Sporre dook onder bij een oom, Homburg vond ook een tijdelijk adres. Ab kreeg kiespijn en liet zich bij een oude vriend behandelen, deze bleek lid van de NSB te zijn. Homburg werd gearresteerd en op 6 oktober 1941 naar het Oranjehotel in Scheveningen gebracht. Op 10 oktober wordt hij ter dood veroordeeld. Op 26 oktober 1941, een dag voor zijn executie, ontsnapte Ab en spoedde zich naar Den Haag. Bij zijn dienstvriend Jan de Haas bleef hij twee weken in huis. Samen doken zij daarna onder in De Zilk bij de familie Pors. Teun Pors hielp de beide mannen en ook Jo Buizer met het uitstippelen van een route door het duin naar het strand. Vandaaruit zouden zij een nieuwe poging willen ondernemen om naar Engeland te ontsnappen. Uiteindelijk lukte dat, maar wel op een andere manier. Vanuit IJmuiden vertrekt op 16 februari 1942 de stoomtrawler Beatrice IJM 118 om te gaan vissen. Alleen schipper Michiel Grootveld was op de hoogte van de drie verstekelingen aan boord. De overige bemanningsleden moesten op open zee overvallen worden, waarna zij koers zetten richting Engeland.

Terug in Engeland volgt Ab Homburg een vliegersopleiding en komt terecht bij het 322 Dutch squadron van de RAF. Tien Spitfires van het 322 Dutch Squadron RAF voerden op 1 april 1945 ‘Operatie Glasshouse A’ uit, een gewapende verkenning boven oostelijk Nederland. Ab Homburg komt om het leven tijdens de crash met zijn Spitfire in het Overijsselse plaatsje Borne.

Jan de Haas, geboren op 7 februari 1918 in Den Haag wordt in april 1942 gedropt bij Castricum, gearresteerd in april 1942 en na een langdurige gevangenschap op 6 september 1944 gefusilleerd in het concentratiekamp van Mauthausen tezamen met 21 andere geheim agenten.

Genootschap Oud De Zilck

info@ouddezilck.nl

www.ouddezilck.nl

Uit de krant