Afbeelding
Foto: thv

Koptijd

Column Bollenpraat

Velen van u zullen dit jaar niet aan een verre vakantie toekomen. Vliegen, varen of zelfs met de trein of bus lijkt voorlopig problematisch. Neemt u eens een kijkje bij NoVaTo in de Zeestraat. Als ze weer open mogen, vraag dan naar de oude film van de bollenteelt. Daar kun je op zien wat de koptijd inhield.

Het begon op de knietjes met een mesje. Later werden de narcissen met de hand gekopt en de hyacinten geritst. Heel aardig is de scène waarbij als laatsten de lang-stelige tulpen werden gekopt. Alle bloemen netjes afgesneden, in de pennemand gegooid en daarna in de vlet geleegd. Dan weggevaren naar een verderop gelegen porriehoop. Oude bloemen konden het gewas besmetten. Later de spuit er over.

Hoe anders is het nu. Alleen de tulpen worden nog gekopt. De kopmachine: een groot draaiend ronsel, dat de bloemen gelijk in het pad deponeert. Veelal is het nakoppen er ook niet meer bij. Bestrijdingsmiddelen ter voorkoming van het “vuur” in de tulpen zijn nu zo goed dat er bijna geen besmetting meer is. Waarom toch nog koppen? Als de tulpen gaan ruien, is de hoeveelheid bloemblaadjes zo groot dat, in een natte periode, het loofblad toch kan schimmelen. Ook zijn er soorten die, zonder koppen, zaad gaan maken. Dat trekt dan teveel voedsel uit de plant.

Een andere reden om te koppen is bedoeld om die vermaledijde toeristen uit het veld te houden. Bovendien kunnen ze door de grote toeloop afbreuk doen aan de coronamaatregelen! Anderzijds moet je de grote dubbele tulpen wel snel koppen, één nachtvorstje en ze hangen allemaal in het pad. Geen machine die ze dan nog pakt.

Nu het gebruik van drones gemeengoed is geworden, kan je vóór het koppen nog heel mooie figuren in een tulpenveld filmen. “See you next year” van Rik Pennings geeft wel heel dramatisch aan dat het voor dit jaar over en uit is!

Aad van Ruiten

Uit de krant