Ik ook
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: thv
Bollenpraat

Ik ook

  Column

Denkt u nu niet dat ik een verhaaltje ga vertellen over me-too-affaires. Daar hebben bollenjongens geen tijd voor! Talloze keren, als ik over de werkzaamheden in ons vak vertel, is de reactie: dat heb ik ook nog gedaan.

Ik ook, zeggen oude mensen, die de hele winter hebben staan delven. Vroeger werd het bollenland eens per 3 jaar diep omgespit. Ik ook, hoor je van lieden die vroeg in het voorjaar, om 7 uur al lagen te wieden. Er was nog geen onkruidmiddel.

Ik ook, geldt voor velen die het hele voorjaar lagen of stonden te koppen. Eerst de narcissen, dan de korte tulpjes, de hyacinten en als laatsten de lange tulpen.Ik ook, geldt voor degenen die met de dubbele truffel lagen te rooien.Ik ook, de talloze vrouwen die, soms met het hele gezin, zaten te pellen. Ik ook, zeggen de trotse dames die hyacinten konden hollen. Verhalen over de jeuk komen dan vanzelf boven tafel.

Ik ook, zij het van latere datum, geldt voor de jongens die gladiolen konden snijden. Het sjouwen is ze goed bijgebleven. Ik ook, zegt de miljonair die niets met bollen had maar via een krantenwijk op weg naar zijn fortuin kwam.

Er over nadenkend dat het Engelse me-too, vertaald in het Nederlands, een heel andere draagwijdte kan hebben: Ook ik keek vorige week naar het programma In Europa waar in de Middellandse Zee gefilmd werd hoe drenkelingen voor de camera’s verdronken. Het beeld blijft me bij van de zwarte hand die in de golven verdween. Deed me denken aan de Titanic die verticaal zonk. Ook ik heb Rutte niet gebeld waarom hij de De Ruyter niet naar dat gebied stuurde! Ook ik, lig wakker van de beelden uit Syrië met al die kinderen erop. Ook ik begrijp niet waarom er in het rijke Westen zoveel daklozen zijn.

Ik zit mijn verhaaltje te schrijven op Aswoensdag-avond. Vandaar die hartenkreten, ik kan er niets aan doen!

Aad van Ruiten

Meer berichten