Detail getekende kaart AWD door F.P. van den Berg. | Foto: Oud de Zilck
Detail getekende kaart AWD door F.P. van den Berg. | Foto: Oud de Zilck

Wonen in Vogelenveld

Column sporen van vroeger

In uitbreidingsplan Het Zilt in De Zilk ontstaan drie nieuwe straten. De straatnamencommissie van de gemeente Noordwijk heeft ervoor gekozen de trend in de bestaande wijk Wassenaar door te trekken. In deze wijk zijn de straten voornamelijk genoemd naar boerderijen die in De Zilk hebben bestaan. De nieuwe straatnamen zijn afgeleid van drie boerderijen die stonden in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Vogelenveld en Haasveld op Noordwijks grondgebied. Boerderij Sasbergen op Noordwijkerhouts grondgebied. Deze drie boerderijen zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw afgebroken. In deze rubriek ditmaal de verklaring van de derde straatnaam Vogelenveld.

Gelderse boerderij

In 1821 werd in de vallei Vogelenveld in de duinen bij de Zilk, een boerderij naar Gelderse trant gebouwd in opdracht van Jonkheer Willem Philip Barnaart, die eigenaar was van het Vogelenveld.

Behalve het woongedeelte was er ook een jachtkamer en een tuighuis voor de paarden van de jonkheer. Volgens Van der Aa had de vallei een oppervlakte van 550 bunder, maar daarvan is maar een klein gedeelte werkelijk ontgonnen.

Ten behoeve van de ontginning werd de vallei voor een deel geëgaliseerd en door greppels in akkers verdeeld. Ook andere gasten kwamen vaak op het Vogelenveld, zoals de jagers en de drijvers, die er tijdens het jachtseizoen kwamen eten en een borrel drinken. Naast de boerderij stonden twee stallen. Soms overnachten er ongenode gasten in de hooiberg, met name de vermaarde vakman-stroper ''lange'' Willem van der Zwet deed er wel eens een dutje nadat hij zijn strikken had uitgezet.

De boer van het Vogelenveld en de inwoners van de Zilk hadden teelhoeken in de vallei. De eerste boer was Jan Meiland, in 1835 opgevolgd door zijn zoon Arie Jansz. Meiland (1798-1872) Arie was twee keer getrouwd. Met zijn eerste vrouw Marijtje Zwanenburg (1808-1845) kreeg hij vijf kinderen. Met zijn tweede echtgenote Jansje van Zomeren (1823-1879), dochter van Bancras van Zomeren afkomstig van het Haasveld, kreeg hij negen kinderen. In 1900 kwam Arie Hulsebosch op het Vogelenveld, maar dat duurde maar kort, omdat zijn vrouw niet tegen de eenzaamheid kon.

Zijn broer Gerrit betrok in 1902 de boerderij en hij bleef er tot 1925, toen de landerijen en de teelhoeken verdroogden na het graven van het Oosterkanaal. De voorheen zo statige, met iepen beplante, laan richting Vogelenzang, werd de Laan van Gerrit Hulsebosch genoemd. In het verlengde daarvan lag de Kerklaan, waarlangs de bewoners van het Vogelenveld en het Haasveld 's zondags naar de kerk in Vogelenzang gingen. De boerderij is in 1928 gesloopt.

Secretariaat genootschap Oud De Zilck, Regenvlietweg 3, 2191 BB De Zilk

Email: info@ouddezilck.nl, of surf naar: www.ouddezilck.nl

Uit de krant