Herfst
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Bollenpraat

Herfst

  Column

Als de cyclaampjes en de herfsttijloos (colchicum) in bloei staan, dan weet je het zeker: de zomer is voorbij. Iets om over te treuren? Zeker niet. Bollenkwekers hebben het najaar en de winter nodig om de bollen in het voorjaar te laten bloeien. De herfst om ze goed te laten wortelen en de winter is nodig om het chemisch proces, wat in de bol gebeurt, plaats te laten vinden.

Bij ons worden de narcissen nu geplant. Wij koken ze en in Drenthe krijgen ze, voordat ze de grond in gaan, een douche met middelen tegen diverse bollenziekten. Over dat ontsmetten is veel te doen. Uitgezocht is dat je de bollen, om milieuredenen, beter kunt schuimen. De juiste hoeveelheid middel wordt, na opgeschuimd te zijn, in een kist geblazen. Er blijft geen restvloeistof over. Je moet nog wel een dagje wachten tot het schuim weg is.

Na het planten werd vroeger met riet gedekt en later met stro. Doen we, in het westen van Nederland, ook niet meer aan. Strenge winters komen er, volgens zeggen, niet meer! Nu wordt tijdens het planten graan gezaaid. Dat moet tot na groei en opkomst voldoende bescherming geven.

Genoeg over de narcissen. De hyacinten zijn nu aan de beurt. Om de grootsten gelijkmatig op te laten komen, moeten die rechtop geplant worden. Daar is nog steeds geen machine voor. Dus kunt u de komende weken overal een karretje zien achter de tractor waarin 5 of 6 planters die hyacinten overeind zetten. Geen leuk werkje om dagen achtereen, in een tuigje, voorover te hangen. Zijn onze Poolse vrienden en vriendinnen daar in de toekomst nog toe bereid?

Vervolgens is het in de herfst tijd om de dahlia's te rooien. Die groeien nu nog lekker door, maar moeten ergens in oktober toch plaats maken voor de tulpen. Zo ziet u maar, het buitenwerk is nog lang niet af!

Aad van Ruiten

Meer berichten