Oh, oh Lisse
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Bollenpraat

Oh, oh Lisse

  Column

In Amerika zet elke staat consequent een typering achter zijn naam. Zo is Californië de Golden State, New York de Empire State en Idaho de Potato State.

De Bollenstreek zegt de Tuin van Amsterdam te zijn, Noordwijk het Bloemendorp en Noordwijkerhout natuurlijk het Hart van de Bollenstreek. Als Bronsgeest bebouwd gaat worden, zal Noordwijk wel Villadorp gaan heten. Dorp met de Groene Rotondes is immers ook geen naam, maar wat moet je als de bloemen weg zijn!

Mijn gram evenwel richt zich deze keer op Lisse. Het dorp met 's werelds mooiste bollentuin, waar jaarlijks meer dan een miljoen mensen op afkomen. Opgericht om hen te laten zien wat je met bollen kunt doen. Dit in de verwachting dat ze dan bollen kopen. Op diverse plekken in Keukenhof kan je namelijk bollen bestellen die dan later in het jaar toegezonden worden. Voorjaarsbollen: tulpen, hyacinten en narcissen moet je in het najaar planten, iedereen weet dat! Bollenjongens zijn goede marketeers, ze maken prachtige bloemenplaten en dito verpakkingen om een tuinman-in-spé tot kopen te verleiden.

Zo ook de kooplui die de kramen voor Keukenhof bemannen. De argeloze toerist die, gek gemaakt door de kleurenpracht die hij zojuist gezien heeft, denkt dat moois direct mee te kunnen nemen. Thuis gekomen, wacht hem een grote teleurstelling! Van zijn dure tulpen komt niets terecht. Dit gaat al jaren zo door. Zelf heb ik dit voorjaar weer de proef op de som genomen: alwéér geen resultaat. Hoe is het mogelijk dat in een land waar alles getraceerd, gecontroleerd en gecertificeerd wordt, zulke koopwaar aangeboden wordt?

De gemeente Lisse is vergunningverlener voor de stands en ik heb hun wethouder erop aangesproken. Het wordt tijd dat hij ballen toont!

Aad van Ruiten

Meer berichten