Open Dag
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Bollenpraat

Open Dag

  Column

Voor de open dag van de "Bollenstreek in Bedrijf" is al heel wat publiciteit geweest. Toch wil ik het wagen om er ook mijn zegje over te doen. Wetende dat heel veel toeristen en inwoners van de streek een kijkje willen nemen in een draaiend bedrijf, is dit een uitstekend initiatief. Bovendien loop je niet zomaar bij je buurman naar binnen. Er zijn ook kwekers die niemand binnen willen hebben omdat ze bang zijn dat hun "truc van de yank" gekopieerd wordt. Het zij zo!

De nazaten van Jantje Heemskerk, mijn vader noemde hem zo, hebben een prachtig, grootschalig bollenbedrijf opgebouwd. Zoals het hoort bij ondernemende lieden, zelf een export opgestart. Dan kan het misschien wat goedkoper, maar je geeft aan een importeur bovendien veel kwekerskennis mee.

J.J. van Saase is bollenteler pur sang, gaat u er zelf maar kijken!

Kwekerij de Groeneweg met zijn canna's heeft heel duidelijk voor een niche (gat) in de markt gekozen. Zeker nu het er op lijkt dat het klimaat warmer wordt, is een uitbundige zomerbloeier meer dan welkom. In talloze steden heb ik ze al in de plantenbakken gezien. Vooral in het najaar is het een eyecatcher. Een paar jaar geleden heeft zoon Mats al aangegeven in het vak te willen, zijn vader en zijn moeder gaan voorop.

Op nummer 80 en 82, beiden van Haasters, vooral bollen. Laat u uitgebreid voorlichten over het hollen van hyacinten; nog steeds een vak apart. Misschien laten ze u ook nog wat jeuk voelen, het hoort erbij!

Vernooy teelt voornamelijk Hosta's. Daar is een waanzinnig groot sortiment van. Hoewel vooral schaduwplant, zijn er ook die de felle zon verdragen. Kijkt u vooral naar de kleinere en gevlamde soorten. Ze worden nu opgepot, maken goede wortels en zijn dan in het vroege voorjaar klaar voor de export.

Bovendien is er verder omheen nog van alles te doen op zaterdag 10 augustus.

Kortom, gaat dat zien!

Aad van Ruiten

Meer berichten