Milieu
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Bollenpraat

Milieu

  Column

Alarm alom. Het milieu is in gevaar, aangedikt met de meest angstaanjagende scenario's. Schiphol moet minderen en zelfs Lelystad gaat, op zijn vroegst, pas volgend jaar open.

Allereerst natuurlijk de boeren die de kwaaie pier zijn. Wordt hun stront netjes verwerkt, dan zijn het de koeienscheten die het hem doen! In midden Holland moeten ze uit de wei; het grondwater moet daar omhoog zodat er lisdodden gaan groeien. Van de gedroogde biezen ervan zou je zelfs mandjes kunnen vlechten. Hoera. Akkerbouwers dreigen het voortreffelijke Round-up kwijt te raken. Voor wortelonkruiden het beste bestrijdingsmiddel. Kijkt U, op weg naar Schiphol, richting Reisenhout naar de uien zonder onkruidbestrijding: je kunt ze niet meer zien.

Om het milieu zoveel mogelijk te sparen zijn de bollenjongens gestopt met diepploegen. Is dat wel zo verstandig? Vroeger ging met het diepploegen en later het kabelploegen al het onkruid, inclusief het zaad, de diepte in. Brandschone grond kwam boven. Moest wel bemest worden.

Nu mijn punt van deze week: de Raad van State heeft de afspraak van de minister met de agrariërs over de aanpak van de stikstof, de PAS, naar de prullenmand verwezen. Gevolg is dat bijna alle nieuwbouwprojecten "on hold" staan. Als je met je bedrijf te dicht bij Natura 2000-gebied zit moet je vooraf bewijzen dat je uitstoot beneden de norm zit, ook al heb je géén uitstoot. Gaat dit alles ook gelden voor de beoogde Formule 1 race, midden in boven genoemd gebied gelegen! Ik ben benieuwd.

Is mijn verhaaltje dan klagerig? Het wordt jonge ondernemers, die door willen pakken, niet gemakkelijk gemaakt. Je kunt toch niet alles vol zetten met bloemen voor de bijen, grasvelden voor de ganzen en misschien later je schapenwei moeten afzetten voor de wolven?

Aad van Ruiten

Meer berichten