Moesson
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl

Moesson

  Column

Of het nu code geel of code rood is, de buien die erop volgen lijken op die in de tropen. Is de natuur aan het inhalen wat de zware buien betreft? Het lijkt er een beetje op. Wel een beetje rare redenering.De natuur is niet iets of iemand die nadenkt. Dat .zijn alleen de lieden die de statistieken bijhouden. Nog steeds is het grondwaterpeil niet op gewenst nivo .

Nu de Bollenstreek. Uniek vanwege het vaste grondwaterpeil. Kwekers proberen het met alle kracht op 55cm te houden. Drainage, bronnering, omdreggen of zelfs opzanden. Heel bijzonder dat de rooimachines, na de hevige stortbui van vorig weekend aan de gang konden. Kom daar eens om bij de klei, het veen, het fijne zand van Noord Holland of het zwarte zand van Drenthe.

Wat is nu mijn punt? Voor goede bollenteelt moet je op het juiste tijdstip kunnen planten, dekken, koppen, spuiten of rooien. En niet alleen dat; de dahliateelt is weer helemaal terug naar de streek. Vroege tulpen kan je laten opvolgen door gladiolen bloementeelt. Ook peen als tussenteelt is weer helemaal terug. Bij een natte moesson op de klei kan je wekenlang niet meer rooien. Wat te denken van de hosta's in de bollenstreek:, ideale omstandigheden . Komt nog bij dat het waterschap Rijnland de hoofdvaarten goed op orde heeft gebracht. Kortom, bollenjongens kunnen goed met de stortregens omgaan.

Voor hen is het droogleggen van de Parallelboulevard in Noordwijk een peulenschil en voor veel minder geld als de gemeente denkt nodig te hebben!

Aad van Ruiten

Meer berichten