Kassa
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Bollenpraat

Kassa

  Column

Televisieprogramma Kassa legde vorige week de bollenhandel behoorlijk op de pijnbank. Terecht werd gesteld dat bollen die je koopt, moeten bloeien. Dat is wel het minste wat je kunt eisen, zeker met de prijs die er voor wordt gevraagd. M'n vader zei ooit: mijn geld is niet van blik!

In de bloemenwereld is het heel gebruikelijk dat aangeleverde bloemen worden getest. Veiling Aalsmeer heeft een uitbloei-ruimte en in Roelofarendsveen is een laboratorium dat, in opdracht, partijen test. Ieder half uur wordt een foto genomen en na een week kun je het filmpje afdraaien. De meeste supermarkten eisen het. Te oude rozen vallen zo door de mand.

BQ Support doet het, in opdracht, voor de bollen. Dit jaar waren de resultaten heel teleurstellend. Vast en zeker zijn te hoge temperaturen op de verkoopplek de oorzaak geweest. Te meer omdat de buiten-opgeplante bollen bij JUB het wel allemaal goed deden. Een ander fenomeen in de bollenhandel zijn de z.g. "pikmaatjes". Er zijn handelaren die, om de goedkoopste te zijn, van elk soort de allerkleinste bollen kopen. Die geven meestal wel een bloemetje, maar zijn de groei-omstandigheden niet goed of was het planttijdstip te laat, het dan "verdommen". Lang geleden zag ik in het, toen nog communistische, Oost-Berlijn heel kleine zaadtulpjes in de winkel liggen. Desgevraagd wist de verkoopster te melden dat ze pas na 2 jaar zouden bloeien!

Wat te denken van de tulpen op de Bollenboulevard bij Keukenhof. Daar worden half mei nog volop tulpen aangeboden. Ik heb 2 zakken van 25 stuks getest, kosten nota bene 12 euro. Er is er niet één van opgekomen. Misschien dacht de verkoper dat het KASSA voor hem was! Voor de goedgelovige toerist voelt het, thuisgekomen, als zakkenrollen uit hun kassa!

Aad van Ruiten

Meer berichten