Groene veiling
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Bollenpraat

Groene veiling

  Column

Kort na de bloeitijd van de bollen, als het gewas er op zijn mooist bij staat, worden in de bollenwereld de groene veilingen gehouden. Waarom op dat tijdstip? Het selecteren en het koppen is gedaan en iedereen heeft wat meer tijd. Bovendien is het de manier om vakgenoten te ontmoeten, de handelsstemming in het vak te peilen en de stand van de gewassen op diverse plekken in Nederland te bekijken.

De kweker die, om wat voor reden ook, wil of moet stoppen met zijn bedrijf kan de hele kraam ter veiling aanbieden. De verkoop is voetstoots, de koper moet zelf voor het rooien zorgen. Dit jaar had een van de veilingen een heel treurige reden: een jonge mede-eigenaar verongelukte, dodelijk, op een plantmachine.

Het fenomeen "groen veilen" is al heel oud. Op een filmpje van HoBaHo uit de dertiger jaren zie je de kopers gewichtig bieden. De kostuums met vest en stropdas, de onafscheidelijke dikke sigaar in de mond.

Nu de actualiteit; de bollen zijn zeer gevraagd en dus duur. Afgelopen zomer waren er tekorten, gevolgd door goede prijzen voor de bloemen en bollen-op-pot in de winter. Dus nu vroeg inkopen.

Zo deden vorige week de tetjes het buitengewoon goed. Opbrengsten van 50.000 euro per hectare. Wie heeft dat kunnen voorzien? Drie jaar geleden pas eindigden ze in november op de porriehoop. Geen winst mee te behalen. Ook krokussen en dikke hyacinten zijn zeer gevraagd. Bij de tulpen zijn het vooral de nieuwere soorten waarvan men denkt dat ze een goede toekomst hebben. Groeikracht en ziekte-ongevoeligheid bepalen de waarde. De groene veiling is nog springlevend!

Aad van Ruiten

Meer berichten