Afbeelding

Planttijd

Column

In rap tempo begint de Bollenstreek in bloei te komen. Na de crocussen en tetjes beginnen nu ook de latere narcissen kleur te bekennen. Zelfs de eerste hyacintenhoeken komen in bloei. Ook de ziekzoekkarretjes zijn weer paraat. Als een schildpad gaan ze over de bedden met erin de mannen of vrouwen die naar zieke planten speuren. Virusplanten kan je het beste in de schaduw vinden.

Wie denkt dat de streek vol staat met voorjaarsbloeiers, heeft het mis. Talloze hoeken worden van nu af aan geplant. De peen is zelfs al gezaaid, getuige de velden waar plasticfolie op ligt. De eerste gladiolen liggen ook al ruimschoots onder doek. Die worden tegenwoordig met een precisie-planter geplant, want: plant je ze te dun, dan kost het land, dus geld, maar plant je ze te dik, dan heb je kleine bloemen.

Ook is het nu tijd om de vaste planten aan de grond toe te vertrouwen. Een klus die tot half mei duurt. Ook daar zijn machines voor ontwikkeld. Voornamelijk om het werk van de, veelal Poolse, werknemers te veraangenamen. Je zult maar uit het verre Polen naar het "beloofde land" komen en daar 2 maanden in een tuigje moeten hangen! Voor wie het volhouden, mag je terecht bewondering hebben.

Na de ijsheiligen zijn de dahlia's aan de beurt. Minieme stekjes, ook weer in Polen gestekt, gaan de grond in, wachtend op een zonnetje en aangename temperatuur. Als de vroegste hyacinten en tulpen gerooid zijn, kunnen er ook op die tuinen nog dahlia's of gladiolen geplant worden.

Zo is het ook in de zomer nog planttijd! Is mijn verhaaltje te saai of te technisch, schakelt u dan over naar de uitslagen van de 2 verkiezingen voor meer vertier. U zult het er deze keer mee moeten doen!

Aad van Ruiten

Uit de krant