Alaaf | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
column van caro

Alaaf

  Column

Warmlopen voor het carnaval zoals ik het jaar in jaar uit deed, begon op de radio en op tv bij Chiel Montagne's Op Volle Toeren. Krakers van De Twee Pinten ('Geef mij de liefde en de gein, pak jij de poen en het chagrijn') en Corrie van Gorp ('Hallo, hallo, hallo, hallo, dit is your captain speaking op de radio') kan ik nog woord voor woord meezingen. Alle hits van André van Duin, briljant bedacht en uitgevoerd. Dat met die pinguïns ooit en het lied met dat paard in de gang. Ik spring er nog altijd spontaan van in de polonaise.

Hoe anders ervaar ik dat nu. Het carnavalsvirus pakt me nog steeds, maar echte carnavalskrakers zijn me de afgelopen pak 'm beet, 20 jaar, niet meer bijgebleven. Ja, oké, Guus Meeuwis met z'n Brabant. Maar dat vind ik tijdloze Neêrlandsche Gezelligheyt. Dat kan je, net als veel ander Hollands repertoire, ook buiten de carnavalsperiode horen en meezingen zonder direct je feestneus uit de la la la te halen. En oké (2), dat 'Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent' van afgelopen jaar, had ook wel weer iets van het carnaval van (ik wil het woord niet gebruiken maar daar is-ie toch:) vroeger.

Maar zeg nou eerlijk: dat gestamp van de afgelopen decennia daar krijg je toch tuut-oren van? Ik ben blij met onze Koetillers, Keietoeters en Stropers, want die houden wat mij betreft het ouderwetse carnavalsmuziekgeluid er nog een beetje in. Liever een deun dan een dreun.

Teksten van carnavalsnummers zijn natuurlijk op zijn zacht gezegd opvallend. Dat pinguïnnummer van Van Duin had niet eens tekst. 'Do-do-do---- do-do-do' en dat een keer of tig achter elkaar. En iedereen deed mee. Gewoon gekkigheid.

Eric Meijers, trainer van VVSB, was trainer bij Achilles, waar hij zo'n vijf maanden terug zijn inmiddels beruchte uitspraak over de 'kutkeeper' op het complex van de Groesbeekse amateurvereniging deed.

Wat heeft dit met carnavalskrakers te maken, zult u misschien denken. Nou. De Nijmeegse feestband De Sjonnies heeft een carnavalsclip opgenomen, met de titel: Kutkeeper, waarin Meijers ook te zien is. In het nummer verwijzen hij en De Sjonnies naar de documentaire Voetbal is Oorlog, waarbij Achilles een jaar lang gevolgd werd door een cameraploeg. Meijers liet weten dat hij het lied ziet als een geintje. 'Een ludieke afsluiter van een roerige periode'. Alaaf!

Voor wat betreft mijn taalgebruik ben ik zeker geen heilige, maar kom op zeg. Dan heb ik toch liever een dreun dan dat ik 'Wat een kutkeeper' mee loop te joelen.

Caroline Spaans

redacteur

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>