Gezondheid! | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
column van caro

Gezondheid!

  Column

Rookt en drinkt u nog? Eet u wel eens ongezond? Foei! Waren rokers in de afgelopen dertig jaar sowieso getransformeerd van stoer tot loser: de overheidsdruk om bier en burgers van het menu te schrappen, wordt steeds meer opgevoerd. Nou, deze burger heeft het een beetje gehad met al die betutteling. Het moet niet gekker worden. Ik bepaal zelf wel wat en hoeveel ik verorber en no-way laat ik mijn wijn en bier staan onder het mom van een '30-dagen-zonder-challenge'.

Snappen doe ik het niet. Want diezelfde overheid strijkt jaarlijks zo'n 3,4 miljard euro aan belastingen op aan tabakswaren (accijns en btw). En zorgkosten van rokers zijn op jaarbasis 3,5 miljard euro hoger dan die van niet-rokers. Volle wachtkamers voor de oncologen. Een prima keuze denk ik dan, als je voor deze specialistische studierichting hebt gekozen. Stel je voor als we allemaal gezond gaan leven. Dan hebben zij toch een stuk minder werk en verliest de overheid haar miljardenaccijns. Of zie ik dat verkeerd?

Dat roken slecht is, weet iedereen: in tabak zitten wel 4000 chemische stoffen, waarvan er zeker 40 kankerverwekkend zijn. Lange leve de teer, koolmonoxide en nicotine!

Dat drank meer kapot maakt dan je lief is, mag ook geen verrassing zijn. Van overmatig gebruik worden je hart, hersenen, lever en maag niet blij. Je geliefden trouwens ook niet.

Een patatje oorlog, frikadellen speciaal en burgers in allerlei soorten en maten. Tja. Obesitas is een groot maatschappelijk probleem: er zijn meer te dikke mensen dan verstokte rokers of probleemdrinkers. Er wordt al jaren gepleit om accijns te heffen op kroketten, burgers en cola. Wordt de staatskas straks ook nog door fastfoodjunkies gespekt! Als je de cijfers moet geloven, neemt het aantal rokers toe, beginnen we steeds jonger aan het nuttigen van (sterke!) drank en is er een enorme omzetgroei in de fastfoodformule.

Ik denk dan: artsen en pillendraaiers staan handenwrijvend aan de zijlijn. Maar nog even en er staan overal verbodsborden. Niet roken, niet drinken, geen junkfood. Ik begrijp er niets meer van. En ik weet niet hoe het met u is, maar bij mij werkt dat averechts: hoe meer ik niet mag, hoe meer ik de behoefte voel om er tegenin te gaan. Misschien is juist dát de achterliggende gedachte van de overheid...

Ik houd van een goed glas gezelligheid (op zijn tijd) en hoewel ik gezond eet, loopt het water uit m'n mond als ik langs de etalage van Pierre in Hillegom loop, of voor de toonbank van Van Eeden sta. Toch maar een Bossche bol voor bij de koffie. Mmm. Roken doe ik niet (meer), maar ik geef toe: ik ben verslaafd. Alcohol, coffeïne, fastfood, suiker en oh... de liefde!

Dat afrodisiacum neemt niemand mij af!

Caroline Spaans, redacteur

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>