Kerst | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Bollenpraat

Kerst

  Column

Het gezegde in de bollenwereld: 'Met Sinterklaas erin en met Kerst eronder, doet nog steeds opgeld'. Te meer omdat de kerstdagen altijd waren om uit te rusten. Vergeet niet dat de planttijd er een was van zware fysieke arbeid. Eerst in september de mest 'onderprakken' en later alle bedden 'overschieten'. Kom daar nu eens om; gemakkelijk twee ha. per dag planten. Bijna alle kwekers hebben nu winterklus. Zijn het geen vaste planten die verwerkt moeten worden, dan zijn het wel de broeibollen die de kas in gaan. Voor de dahliatelers is het eind in zicht. De knollen zijn uit de grond, nu alleen de restanten nog tellen. Wat te denken van alle bol-op-pot kwekers: die hebben nu topdrukte. Hyacinten zijn een echt kerstproduct, er zijn er dit jaar te weinig; een veel te warme zomer en ziek en zeer in de bollen hebben grote gevolgen voor het aanbod gehad.

Dan de export. Als we zien dat vooral de tulpenbroei in Holland steeds grootschaliger is geworden, is het ook zo dat de ontwikkeling in het buitenland niet stil staat. De bollen gaan nu zelfs weg in grote kuubskisten. Wel zijn ze door de zuurscanner gegaan: er mag geen verkeerde meer inzitten. Vorige week was ik bij een bevriend exporteur die net geladen had voor Rusland, kunt u zich voorstellen dat de vrachtwagen 25 dagen onderweg zou zijn?

De Kerst-en de nieuwjaarsdagen vallen dit jaar midden in de week. Voor de bloemenveiling een groot probleem om alles geordend en wel weg te krijgen. Sylvester is ook in veel landen een feestdag, het worden dan ook drukke bloemendagen: hyacinten naar Frankrijk en Spanje, klavertje vier (Glücksklee) naar Duitsland.

Hoe het ook zij: u allen fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar toegewenst!

Aad van Ruiten.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>