Afbeelding

Gasten

Column

Al in de Bijbel wordt ons verteld hoe met gasten om te gaan. Was hen de voeten, geef ze te eten en laat ze rusten. Zo oud is waarschijnlijk het woord "gastvrijheid" al. Toen het woord "toerist" werd uitgevonden kreeg het alras een andere betekenis. Zeker in deze tijd is het voor velen iemand waaraan je kan verdienen, er wordt een heel businessplan voor opgesteld. Van de kleine "Zimmer mit Frühstück" tot de grote hotels, ze weten er alles van.

Kunnen al deze gasten zelfs een plaag worden? In Amsterdam begint het er op te lijken. Het hele jaar door is de omgeving van het Centraal Station mudvol. Meewarig luisteren de andere grote steden in ons land naar het geweeklaag van Amsterdam: het zal wel zo zijn. In de jaren '60 kregen we de "gast"arbeiders. Opgetrommeld door grote bedrijven als bijvoorbeeld de Hoogovens of Daf, kwamen ze bij ons het vuile en zware werk doen. Veelal uit Turkije of Marokko.

Nu de bollen: hoewel bijna iedereen die ooit bollen gepeld heeft daar trots op is, kiezen velen toch voor ander werk. Ook nu weer komen buitenlanders ons te hulp. De meesten uit Polen, waar de economie nog behoorlijk achter loopt. Komt nog bij dat ook in de bollen heel wat handjes nodig zijn om alles in te pakken of op potjes te planten.

Om die mensen als gast te ontvangen en logies te bieden begint nu, zo zoetjes aan, een hele klus te worden. Vooral in de Bollenstreek is woonruimte schaars en willen de inwoners ook wel eens aan de beurt komen. Komende weken, na de verkiezingen van Noordwijk, zal het spannend worden. Noordwijk gaat voor de toerist, Noordwijkerhout voor de eigen mensen en de kweker natuurlijk voor zijn "gast"werker!

Aad van Ruiten

Uit de krant