Afbeelding

Quarantaine

Column

Letterlijk uit het Frans vertaald betekent het afzondering. Bij boeren was dat vroeger al een begrip. Dode beesten werden een eind van de boerderij begraven. In het landschap vind je soms nog de koebosjes. Miltvuur kan na vele jaren toch nog overleven, daarom mocht je er ook niet meer komen.

In de potplanten speelt momenteel een, uit bomen komende, gevaarlijke ziekte, de Xylella. Meegekomen met potplanten uit Zuid-Italië, moet elke plantenhandelaar of -exporteur enorm op zijn hoede zijn. Het kan de uitvoer naar het buitenland blokkeren.

Wat te denken van de varkenspest, afkomstig uit Oost-Europa, die op de loer ligt. Belgische varkenshouders kunnen hun beesten nu al niet kwijt, gevolg is dat ze geen biggen meer uit Holland kunnen kopen, hun stallen zitten immers vol! Nu over de bollen: als je naar Japan exporteert, worden de bollen eerst een jaartje opgeplant zodat ze zeker weten dat er geen quarantaine-ziekte in zit. Heel fnuikend voor goede handel natuurlijk, maar je wilt tóch exporteren naar zo'n rijk land. Om moeilijkheden over de grens te voorkomen, wordt er vanuit die landen ook wel pré-inspectie in Holland gedaan. Voor Amerikanen kan je je bedrijf zodanig inrichten dat het lijkt op een onneembaar fort en nemen dan genoegen met een Hollandse inspectie. Dezer dagen kwam mij ter ore dat het met de bollen die uit Engeland komen, na de Brexit, heel anders zal gaan. Ze komen dan van buiten de EU en moeten als zodanig in quarantaine. Of de soep zo heet gegeten wordt is zeer de vraag; vast staat dat er met de import-bollen wat gaat gebeuren. Er komen heel wat tonnen narcissen uit Engeland! Misschien moeten onze bollen en bloemen uit Nederland dan ook eerst "in afzondering". Dan is de ramp compleet!

Aad van Ruiten

Uit de krant