Warm hè | Noordwijkerhoutsweekblad
Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto:
column van caro

Warm hè

  Column

Het moet niet gekker worden: de bladeren aan de bomen zijn al in een vergevorderd stadium van ontgroening en de mussen vallen weer dood van het dak! Zo denk je: het dorp is weer van ons en voor je het weet word je weer in het Duits aangesproken bij de Appie en lijkt het toeristenseizoen aan een herstart bezig. 25 graden met de pepernoten volop in de schappen.

Ik had mijn open schoenen, rokjesdag-rokjes en strandgarderobe al verruild voor panty's, laarzen en ski-ondergoed, maar: ze mogen weer tevoorschijn. Want het is namelijk Indian - 'oudenwijven' - Summer. En dat alles hebben we blijkbaar te danken aan Helene, een ex-orkaan, volgens de Piet Paulusma's onder ons. En de toeristen blijven maar komen!

De aanblik van het dorpscentrum was er dit seizoen niet echt eentje om trots op te zijn en ik was eerlijk gezegd blij dat het seizoen voorbij was. Ik voel toch een soort plaatsvervangende schaamte als ik op een van de terrassen rondom de kerk zit en gezinnen voorbij zie komen die hier zichtbaar hun vrije dagen doorbrengen. Terwijl ik doorgaans toch best trots ben op 'mijn' durrep'. Begrijp me niet verkeerd: dat ben ik nog steeds. Maar ik heb het nu wel een beetje gehad met alle rommel rondom de kerk. Ik zie door de krimlindes het bos niet meer, laat staan het hof. Maar er schijnt licht aan het firmament! In de wandelgangen hoorde ik dat er 48 verschillende planten worden geplant. Eindelijk weer kleur! Maar dat duurt nog even. Veel inwoners vragen zich inmiddels af wat de totale kosten zijn van de reconstructie van het muurtje en de hoftuin. Het eindresultaat zal na zo'n uitgave heel erg mooi moeten zijn!

Even terug naar die oudewijvenzomer. We kunnen met z'n allen wel heel blij zijn met die extra zonnestralen, maar het nieuwe klimaatrapport van de VN toont een schrikbeeld van het verlies aan natuur, smeltende ijskappen en stijgende zeespiegel bij een stijging van 2 graden, omdat dit zoveel meer impact zou hebben op onze gezondheid, veiligheid en economische welvaart. Het maakt een groot verschil of de aarde 1,5 graden opwarmt of 2 graden. Het is volgens de VN nog niet te laat, maar om beneden de 1,5 graden opwarming te blijven zijn wel "snelle, verstrekkende en nooit eerder vertoonde veranderingen" nodig.

Snelle, verstrekkende en nooit eerder vertoonde veranderingen. Ik moest gelijk aan het muurtje denken toen ik het las, maar dan omgekeerd. We wachten nog steeds en er is nauwelijks iets veranderd. Overeenkomst: het kost veel, heel veel geld.

Caroline Spaans

redacteur

Noordwijkerhouts Weekblad

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225509&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225507&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=noordwijkerhoutsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=221,219" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>