Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

voetbal en eenheidsworst

Column

Komende weken zit de wereld gekluisterd aan de tv. Althans de voetballiefhebbers. Gekluisterd om twee keer, elf miljonairs, enkele zelfs biljardairs, achter een bal aan te zien rennen.

Miljonairs, waarvan er sommigen bij zitten die uit een land komen, waar een groot deel van de bevolking in armoede leeft. Ongekende salarissen verdienen deze toppers. Zo verdient Harry Kane, buiten premies en reclame-inkomen zo'n 230.000 euro per week. In zes jaar tijd kan hij zo'n 100 miljoen op zijn bankrekening bijschrijven en dat omdat hij zo perfect tegen een balletje kan schoppen. De waanzin ten top. Zijn club verdient zijn salaris makkelijk terug, want waar Kane voetbalt zijn de stadions al maanden van te voren uitverkocht en de plaatsbewijzen liegen er niet om.

Deze week meldde ons college dat ze in 2017 maar liefst 939.638 euro in de plus hebben afgesloten. Daar hebben wethouders, ambtenaren en raadsleden zich een jaar lang voor ingezet. Een prima resultaat, maar geen volle publieke tribune om hen toe te juichen. Dat geld gaat in een potje want we gaan fuseren en dat gaat wel wat kosten. Al heel wat bijeenkomsten en vergaderingen zijn er gehouden om een passend onderkomen te vinden voor de nieuwe raad en het ambtenarencorps. In een van mijn vorige columns 'uit de raadzaal', had ik geopperd dat het, gelet op de huidige technische- en communicatiemogelijkheden, gebruik te maken van de huidige gemeentehuizen. Het zal wat aanpassingen vergen. Al het vergaderen heeft er nu toe geleid dat inderdaad de fusiegemeente Noordwijk aangestuurd gaat worden vanuit de twee bestaande gemeentehuizen. Voorlopig voor vijf jaar en het mag wat kosten: zo'n ruim 3 miljoen. De ambtenaren krijgen geen vaste plaats (stoel). Zij zullen zich moeten verplaatsen waar zij nodig zijn. Dat wordt dus af en toe een frisse neus halen om van het enen gemeentehuis naar het ander te gaan. Milieuvriendelijk, dus op de fiets. Veilig fietsen door een autovrij centrum. Dat is deze week ingegaan. Nu maar hopen dat het zonnetje schijnt en de horeca haar terrassen kan uitstallen. Hoe? dat is, volgens de horeca, nog niet helemaal duidelijk. De terrassen zouden eenzelfde uitstraling moeten hebben, eenheidsworst dus. De komende weken kijkt ook Noordwijkerhout naar zich 'in het zweet werkende' miljonairs.

Jacques Looijestijn

Uit de krant