Afbeelding

NI.M.B.Y.

Column

Wie wel eens naar de Rijdende Rechter kijkt, weet meestal van tevoren al waar het om gaat. Buren willen de maximale vrijheid tegenover elkaar. De heg, de schutting, het schuurtje of de oprit zijn de steen des aanstoots. Nimby is weliswaar een Engelse afkorting: not in my backyard, maar iedereen weet dat het om meer gaat dan de "achtertuin". Oude irritaties komen, soms heel heftig, boven en heel Nederland smult ervan.

Wat heeft dit nu met de bollen te maken? Afgelopen weken was de Bollenstreek mudvol met toeristen. Natuurlijk gelokt door de Keukenhof, maar ook door het mooie weer en gebruik makend van de vrije dagen. Bollentelers hebben borden laten maken die, in Jip-en-Jannekestijl, vragen om de foto's vanaf het kopeinde van de velden te maken. Nu, dat pakte averechts uit. Hele horden bezoekers lopen het veld in. Ik heb ze hier bij Leeuwenhorst gezien, met hond en al en dan later door het bed lopend alsof het gras is!

Hebben kwekers ook het nimby-gevoel? Lang niet allemaal. Keukenhof vraagt zijn buren om het koppen van de tulpen over het weekeinde een te tillen. Als je dan de verrukte gezichten van de fotonemers ziet, heeft dat toch wel wat. Wat dacht je van de velden van WAM Pennings aan de Oosterduinen? Alleen de ijscoman ontbrak, dan was het beeld compleet geweest. In Noord-Holland gaan ze er anders mee om. Op een aanhangwagen achter de trekker wordt je, als toerist, rondgereden over de mooiste paden! In Engeland is er het systeem van "public footpath", je hebt de bezoekers maar op je land toe te laten, zij het onder bepaalde restricties. Hoe dan ook, voor al die kwekers die gruwen van al die bezoekers: het duurt maar even!

Aad van Ruiten

Uit de krant