Afbeelding

College wil subsidie geven voor restauratie Heilig Hartkerk

Algemeen

Het college van burgemeester en wethouders wil de Heilig Hartkerk in De Zilk financieel steunen. De vochtige zoute zeewind doet de kerk geen goed. Hierdoor moeten er verschillende werkzaamheden worden verricht aan onder andere het metselwerk en de betonconstructie van de toren. Ook moeten de stalen bevestigingsankers van de torenspits worden vervangen om deze weer stormvast te maken. Het college wil een bijdrage leveren aan de restauratie.

Omdat de toren niet in aanmerking komt voor andere subsidies en vanwege de bijzondere situatie, heeft de parochie de gemeente gevraagd een ruimhartigere subsidie te verlenen voor de werkzaamheden. ‘Het college draagt hier graag aan bij’, laat het college weten. B&W doet een voorstel aan de gemeenteraad, die uiteindelijk bepaalt of de subsidie wordt afgegeven of niet.

Een eeuw jong

De Heilig Hartkerk is een gemeentelijk monument. Iets meer dan een eeuw geleden werd de bouw mogelijk gemaakt. Bollenkweker Joannes Ruigrok had zich hard gemaakt om een eigen kerk in De Zilk te krijgen. De dichtstbijzijnde kerk waar de Zilkers heen konden, was namelijk in Vogelenzang. De kerk werd vanaf 1920 in 2 fasen gebouwd naar ontwerp van de Rotterdamse kerkenarchitect Jos Margry.

Glas-in-lood met bloemen

Al vanaf het begin zetten de Zilkers zich in voor de bouw van en het onderhoud aan de kerk, of om de kerk te verfraaien. Hierdoor zijn onder andere in de kerk glas-in-loodramen te vinden waarop hyacinten, tulpen en narcissen te zien zijn. Ze verwijzen naar de bollenstreek met zijn bloementeelt. Bijzonder is ook de houten draaideur uit 1957, die toegang geeft tot de kerk.

Uit de krant