Omi Becking wordt uit de legertruck geholpen en wordt toegezongen door haar familie en vrienden. | Foto: C. Spaans
Omi Becking wordt uit de legertruck geholpen en wordt toegezongen door haar familie en vrienden. | Foto: C. Spaans

Bijzondere verjaardagsrit

Algemeen

In een legertruck werd ze afgelopen zaterdag door het dorp gereden: ‘Omi - Stans - Becking’. Beter bekend als het ‘Javaanse vrouwtje’. Vrienden en familie waren uitgenodigd om met elkaar haar verjaardag te vieren in een feestzaaltje in de Dorpsstraat.

Door Caroline Spaans

De enorme legertruck reed zaterdag een rondje door het dorp. Het was steken en draaien, want het enorme gevaarte kon maar nauwelijks door de smalle straten en bochten van het dorpscentrum. In de truck zat omi Becking met een grote glimlach en zwaaiend naar alle mensen die met open mond keken naar het grote, groene gevaarte. Achterin zaten haar klein- en achterkleinkinderen. De truck had omi opgehaald vanaf haar woning aan de Van ‘t Haaftstraat.

Maar waarom een legertruck? Wat is haar connectie met de mannen en vrouwen in het groen? Wie is deze vrouw, deze blanke vrouw van Javaanse afkomst?

Sinds 1965 woont ze met haar gezin in Noordwijkerhout. Ondertussen oud en gebogen. Veel Noordwijkerhouters kennen haar. Iedereen heeft haar wel eens langs zien schuifelen met haar dikke jas en bontlaarsjes, klein van stuk en met zoekende ogen van links naar rechts. De mensen die haar kennen, groeten vriendelijk en maken een praatje. De mensen die haar niet kennen, groeten ook, min of meer peinzend over dit mysterieuze mensje. 

Stans Becking werd in 1948 tijdens de onafhankelijkheidsoorlog op Java op het nippertje gered door de Nederlandse soldaten Dick van Geffen en Leo Piek. Door hen is ze maandenlang verzorgd in een legertruck. In 1964 kwam ze via Rotterdam terecht in Noordwijkerhout, waar ze met haar gezin met open armen werd ontvangen. Na 60 jaar voelt ze zich een échte Noordwijkerhouter. Via haar dochter Yvonne zijn de militairen van de Alfa Compagnie The Polar Bears van het 20e Infanteriebataljon Bewaken Beveiligen Korps Nationale Reserve uit Den Haag benaderd en is een grote legertruck naar Noordwijkerhout gekomen om haar wens in vervulling te laten gaan: nog een keer rondrijden in een legertruck.

Binnenkort is in deze krant het uitgebreide verhaal van Omi Becking te lezen. 

Uit de krant