Gert van Buren (links) en Marc van Kesteren. | Foto: PR
Gert van Buren (links) en Marc van Kesteren. | Foto: PR

Zou Mammoetgras zomaar eens dé oplossing tegen stikstof kunnen zijn?

Algemeen

Dutch Plant Force is een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van de wereldwijde introductie van een nieuw ontwikkeld gras: Mammoetgras. Afgelopen zaterdag organiseerde het bedrijf een open dag aan het Westeinde, waar ze bij kweker Marc van Kesteren al een stuk Mammoetgras mochten planten en gebruik mochten maken van een ruimte voor deze gelegenheid. 

Door Caroline Spaans

Diverse sprekers vertelde aan een groep van zo’n 100 belangstellenden over (de vele de toepassingen van) Mammoetgras. Volgens Gert van Buren uit Lisse staat Mammoetgras nog maar aan het begin van de vele toepassingen die er straks mee kunnen worden uitgevoerd. Zelf heeft hij meer dan 35 jaar internationale ervaring in de agri- en hortisector. Samen met Hein Stam, die zijn expertise heeft liggen bij akkerbouw en veeteelt, zijn ze bezig met wat ze zelf noemen “een groene evolutie”. 

Omdat Hein en Gert beiden veel onderweg zijn, is Michel Oldenburger als zakenpartner aangeschoven. Iemand met meer dan 25 jaar ervaring in bedrijfsontwikkeling en -marketing van duurzame oplossingen. Zo startte in 2020 Dutch Plant Force. Van Kesteren uit Noordwijkerhout werd benaderd om het gras met de officiële naam Miscanthus, te vermeerderen en sloot zich als kweker aan.

Zeer veel toepassingen

Mammoetgras leeft als het ware van stikstof. Het is een soort kruising van riet en bamboe dat supersnel groeit en in één jaar een hoogte van wel 6 meter kan halen. Het Mammoetgras wordt in het voorjaar (rond half april) versnipperd en de droge snippers die dan overblijven kunnen voor vele doeleinden gebruikt worden. Om er maar een paar te noemen: zéér geschikt als vervangende grondstof voor producten gemaakt van papier, karton, verpakkingsmateriaal en drukwerk. Maar ook om te verwerken in spaanplaat en beton, dus zeer geschikt voor de bouw. Mammoetgras is zelfs te verwerken als dakisolatie en kan gebruikt worden als toevoeging in potgrond.

Eén hectare Mammoetgras levert tot wel 40 ton aan droge stof op per jaar. En er zijn nóg veel meer groene voordelen: gezien de hoge energetische waarde, zijn er mogelijkheden voor het gebruik als brandstof in palletkachels en de hoge opbrengst aan biomassa maakt dit gras tot een ideale biobrandstof.

Rechten zijn beschermd

Mammoetgras behoort tot de zogenaamde C4 gewassen, dit zijn gewassen die zeer efficiënt zijn in de vastlegging van CO2. Het Mammoetgras neemt per hectare meer dan 6 x de hoeveelheid CO2 op dan een hectare bomenbos in ons klimaat. 

Dutch Plant Force heeft al over heel veel landen zijn rechten beschermd, zodat buitenlandse ondernemers stekken kunnen vermeerderen en landbouwers dit nieuwe super gewas kunnen ontdekken.

Stikstofkannibaal

Volgens een van de sprekers, Berto Tijhuis, is het ‘ongelofelijk dat de landelijke media dit nog niet naar buiten heeft gebracht’. Namens pasmelder en melkveehouder Koos Vos uit Drenthe, sprak Tijhuis de aanwezigen toe: ‘Deze boer had in 2011 1000 koeien en kreeg in 2021 een brief dat hij zijn bedrijf moet reduceren tot 15%. Zoiets is onhaalbaar! Het feit dat er zo enorm proceduregericht en risicovermijdend wordt opgetreden is schrijnend.’

De grote vraag is dus: hoe krijg je de overheid zo ver dat je ze laat luisteren naar de vele voordelen van het Mammoetgras, de stikstofkannibaal? Tijhuis: ‘Op ministerieel niveau staat over twee weken een afspraak gepland met de minister van Landbouw, Piet Adema, en Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.’

Het is afwachten hoe deze uiterst duurzame grassoort wordt ontvangen door Den Haag.  

Voor meer info: 

www.dutchplantforce.nl

Uit de krant