Door de nieuwbouw zijn veel bomen gekapt, maar er zijn ook weer nieuwe bomen geplant. | Foto: PR.
Door de nieuwbouw zijn veel bomen gekapt, maar er zijn ook weer nieuwe bomen geplant. | Foto: PR.

Geslaagde bomenwandeling door In Den Houte

Algemeen

Met een nieuwsgierige groep werd gewandeld langs de Engelse tuin waar de oude beuken zijn ingepakt met jute die de boom beschermt tegen de zon. Met witte Rododendrons op de achtergrond.

Onderweg komt de groep een Robinia pseudo Acacia tegen, nu zijn de minitrosjes van de bloemen te zien en aan de oksel waaruit het blad komt is een kleine doorn te voelen. De meidoorn heeft overweldigende witte bloemen en geur. Op een blad van de Lindeboom zitten allemaal rode staafjes: gallen. Dit is een eitje op een blad waar het blad woekerweefsel maakt om de wond te herstellen.

Grote oogst

Bij de boomgaard van de Hafakker komt de groep een lid van de vereniging tot behoud en onderhoud Boomgaard Hafakker aan. Deze vereniging zorgt voor het onderhoud van de oude bomen en recentelijk zijn ook nieuwe boompjes aangeplant. Hij vertelt enthousiast over de grote oogst afgelopen jaar, de heerlijke Notarisappel en het onderhoudsplan. Ze gaan de boomspiegels vrij maken van gras, dit geeft ruimte voor bemesting en de grasmaaier kan hierdoor geen schade aanrichten aan de boom. Vol trots laat de kersenboom zijn vruchten al zien.

Nieuwe aanplant

Er werd stilgestaan bij de nieuwe aanplant: een Alnus Glutinosa oftewel zwarte Els aan de St Bavolaan. Door zijn aparte bladvorm wat lijkt op een eikenblad was hij moeilijk te definiëren. Verder in de laan zijn de bessen van de Olijfwilg te zien verstopt onder het blad, in de nazomer geeft deze struik bijna niet zichtbare bloempjes die een honingzoete geur geven. 

Ook een Gleditsia of valse Christusdoorn trekt de aandacht door de grote doornen die hij heeft, deze boom geeft prachtig gele bladeren. Mooi dat deze boom in het beplantingsplan is opgenomen.

Dierenhoeve

Aan het eind laat Herman Doornebal weten dat het geld uit de kas van de opgeheven vereniging dorpsbehoud geschonken is aan de Dierenhoeve. Zij gaan het besteden aan nieuwe speciale bomen met naambordjes voor in de Engelse tuin.

Er zijn veel mooie bomen gekapt voor de bouw van de woningen, de vereniging hoopt dan ook dat de nieuwe bomen de tijd en ruimte krijgen om te groeien en bloeien. En er een variëteit van kleur en grote zal ontstaan.

Uit de krant