Afbeelding
Foto: PR

Zware tegenslag voor dierenambulance

Algemeen

De oudste van de twee dierenambulances van de stichting ter Ondersteuning van de Dierenambulance – Vogelasiel regio Leiden, stond vorige week met panne in Sassenheim.

Na het weekend werd hij naar het garagebedrijf vervoerd, waar bleek de kosten van de reparatie op meer dan 8.000 euro worden geschat. “Deze tegenvaller komt ons bijzonder slecht uit, want juist in het voorjaar hebben we het extra druk, vanwege de vele jonge hulpbehoevende vogels, waarvoor we gebeld worden. 

Crowdfunding

Gelukkig hebben we sinds enkele maanden dankzij een crowdfundingactie een tweede ambulance, waardoor ons werk wel door kan gaan”, stelt voorzitter Jaap van Meijgaarden. “Wij voorzien voor dit jaar al een aanzienlijk tekort, wat hierdoor alleen nog maar groter wordt. Wij zijn met enkele gemeenten nog in gesprek over medebekostiging, maar daarmee zullen wij het gat niet kunnen dichten, omdat daarmee hoogstens 40 procent van onze kosten gedekt kunnen worden. Wij hopen dan ook dat deze gemeenten alsnog spoedig een besluit nemen over medebekostiging en dat ook de provincie zijn verantwoordelijkheid erkent. 

De provincie heeft tot nu toe op onze verzoeken om medebekostiging negatief gereageerd. De zorgplicht voor dieren is, vinden wij, niet iets dat je, op een stichting als de onze financieel volledig kunt afschuiven. Om die reden hebben wij onlangs een oproep aan de collegeonderhandelaars van de provincie gedaan. Wij hopen oprecht dat het nieuwe college van GS zijn verantwoordelijkheid voor de zorgplicht van wilde dieren zal erkennen en financieel vertalen.”

Uit de krant