Dit jaar is gestart met het initiatief #haalhetnietinjebol. | Foto: archief, Ed Slagboom.
Dit jaar is gestart met het initiatief #haalhetnietinjebol. | Foto: archief, Ed Slagboom.

Genieten van bloeiende bollenvelden met respect voor bloem en teler

Algemeen

Met de start van de lente op 20 maart is het bloeiseizoen van de Bollenstreek 2023 officieel geopend. Jaarlijks komen miljoenen toeristen uit binnen- en buitenland af op de kleurexplosie van onder meer bloeiende narcissen, hyacinten en tulpen. Dit jaar zal hierop geen uitzondering zijn. De boodschap van de streek: geniet van de bloeiende bollen, maar wel met respect voor de bloemen en telers. Dit jaar start dan ook het initiatief #haalhetnietinjebol.

Al sinds de jaren ‘50 is de Duin- en Bollenstreek, bestaande uit de dorpen Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Voorhout, Warmond en de Zilk en omringende gebieden, en ware hotspot voor toeristen uit binnen- en buitenland. Dit jaar wordt verwacht dat het aantal Europese bezoekers weer op hetzelfde niveau zal zijn als voor het coronavirus. 

Vanaf het begin tot het einde van het seizoen wisselen de soorten voorjaarsbollen en bloemen elkaar af. Begin maart start dit met bloeiende narcissen en krokussen, waar eind maart de hyacinten volgen. 

De publieksfavoriet en Nederlands trots, de tulpen, zijn vanaf april tot het eind van het seizoen in bloei te bewonderen. Op de Flower map staat actuele informatie over waar op dat moment de mooiste velden te bewonderen zijn. Ook staan de officiële websites van de streek zoals noordwijk.info en visitduinenbollenstreek.nl vol met tips om een bezoek compleet te maken, zoals de mooiste routes tussen de velden, locaties voor horeca, fiets- en scooterverhuur en bloemenattracties.

#haalhetnietinjebol

Staande aan de rand van zo’n felgekleurd bloemenveld, is de verleiding natuurlijk groot om even tussen de bloemen te poseren. Maar dat is niet de bedoeling, aangezien de bloemen en bollen hierdoor snel beschadigen en eventuele plantenziektes via schoenen mee worden gedragen het veld in. Niet enkel zonde van de natuur; het is ook een grote schadepost voor de kwekers. Daarom start dit jaar het initiatief #haalhetnietinjebol, om voor meer bekendheid te zorgen dat er zonder toestemming van de kweker niet op en in de velden mag worden gelopen. Respect voor de kwekers en natuurlijk voor de bloemen staat voorop. Kortom: maak foto’s vanaf de rand van het veld.

Selfie tussen de bollen

Foto’s maken tussen de bollen kan wel op de hiervoor speciaal ingerichte velden. Bij het museum en showtuin van de Tulip Experience Amsterdam (in Noordwijkerhout) bijvoorbeeld, de retro-style pluktuin De Tulperij in Voorhout of de Tulip Barn in Hillegom.

Andere bijzondere bloemenbelevingen zijn het Flower Event in de Witte Kerk van Noordwijkerhout en natuurlijk het Bloemencorso (22 april) en de Keukenhof (open van 23 maart tot 14 mei).

Uit de krant