Afbeelding
Foto: pr

Dunea gebruikt geen water uit de Maas vanwege vervuiling

Algemeen

Drinkwaterbedrijf Dunea gebruikt voorlopig geen water uit de Maas meer. Dat besluit is afgelopen weekend genomen omdat in het water van de rivier een “vervuilingspiek” van een bestrijdingsmiddel is aangetroffen. Het gaat om het onkruidbestrijdingsmiddel terbutylazine, dat voornamelijk wordt toegepast op maïsteelt. De stof is gemeten aan de Limburgse grens met België.

De innamestop aan de Maas is een voorzorgsmaatregel voor de drinkwaterproductie voor 1,3 miljoen mensen in het westen van Zuid-Holland. De stof lost niet goed op in water en zou nog op de rivier aanwezig kunnen zijn als het voorbij de ingang naar de Afgedamde Maas stroomt, waar het innamepunt van Dunea ligt. De stof heeft dus geen effect op het drinkwater, stelt Dunea. Volgens het waterbedrijf komen de meer dan een miljoen klanten niet zonder water te zitten. Voor het drinkwater is Dunea overgeschakeld op water uit de Lek.

Vervuilingen vanuit de land- en tuinbouw en chemische industrie binnen- en buiten Nederland zorgen ervoor dat de waterkwaliteit van oppervlaktewater niet voldoet aan de eisen die in Europa gelden. Directeur Wim Drossaert: ‘Zolang sloten en rivieren worden gezien als afvoer voor bedrijven en niet als ecosysteem, blijft kwaliteit van oppervlaktewatereen ondergeschoven kindje. Waterkwaliteit heeft net zoveel aandacht nodig van waterbeheerders als wateroverlast en droogte.’

Uit de krant