Een vitale 100-jarige samen met burgemeester Wendy Verkleij voor de deur van de woning waar hij nog altijd zelfstand woont. | Foto: Ina Verblaauw.
Een vitale 100-jarige samen met burgemeester Wendy Verkleij voor de deur van de woning waar hij nog altijd zelfstand woont. | Foto: Ina Verblaauw.

Gijs Geerlings 100 jaar

Algemeen

De vlaggen wapperden bij heel veel woningen in de straat waar Gijs Geerlings nog steeds zelfstandig woont.

Door Ina Verblaauw

Als eerste en oudste bewoner van de straat werd zijn 100ste verjaardag gevierd. ’s Morgen met alle kinderen en ’s middags met de kleinkinderen en achterkleinkinderen. Burgemeester Wendy Verkleij bracht hem een bezoek met bloemen en de felicitaties namens de gemeente Noordwijk. 

Gijs Geerlings werd geboren in Noordwijkerhout in een gezin met vier broers en vijf zussen. Na zeven klassen lagere school, ging hij werken op het land. Zo belandde hij in een bollenbedrijf en was ook nog enige tijd werkzaam als zetbaas in Haarlem. Hij ontmoette een dame uit Noordwijk, ze kregen verkering en trouwden in 1948. Het echtpaar ging inwonen bij haar ouders. Daar kregen ze zes kinderen. In 1998 overleed zijn echtgenote. 

Toen hij alleen overbleef, besloot Gijs dagelijks een maaltijd te gaan eten bij WZC Jeroen, waar hij elke dag op de fiets naartoe reed. Vaak werd gevraagd of hij niet zelf in de Jeroen wilde komen wonen. “Niks voor mij tussen al die oudjes”, was steevast zijn antwoord, vol humor. De eeuweling heeft het nog steeds druk: het huishouden, de vogeltjes en de tuin: “Ik kom tijd tekort”. Zijn dochters en schoondochters komen op toerbeurt dagelijks langs. Zijn geheim om op zo’n hoge leeftijd zo vitaal te zijn: “Niet overal een probleem van maken en elke dag op de hometrainer kilometers maken”. 

Inmiddels zijn er elf kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. Met aanhang erbij werd het een gezellige boel in de achtertuin waar een feesttent was opgezet.

Uit de krant