Afbeelding
Foto: pr.

Lekker lezen, tips van de bieb!

Algemeen

Tips • Oud worden, jong blijven, dat is het thema van Nederland leest deze november. In de boekentips die Hans Portengen, directeur van Bibliotheek Bollenstreek ons geeft, zie je dit vooral terug rond de term levenservaring. In Dit soort kleinigheden gaat het over de vraag of je iemand anders kunt helpen als dat gevolgen heeft voor je zelf. In De jagers zien we hoe ervaring onder invloed van prestatiedruk kan omslaan in twijfel. In Het glazen kasteel kijkt een vrouw terug op haar ongewone jeugd en De morgenster onderzoekt de grenzen tussen leven en dood, goed en kwaad. Met deze boekentips houd je de geest zeker jong.

Dit soort kleinigheden | Claire Keegan

Een mooie kleine roman over de Magdalena-wasserijen in het Katholieke Ierland van de jaren ’80. Ongehuwde moeders en andere ‘moeilijke’ meisjes werden daar opgevangen. De kloosters hielden tussen 1922 en 1996 duizenden vrouwen en meisjes tegen hun wil gevangen en lieten hen onbetaalde dwangarbeid uitvoeren. Een kolenhandelaar, zelf zoon van een ongehuwde moeder, neemt een moedig besluit dat getuigt van grote morele moed.

De morgenster | Karl Ove Knausgard

Een magisch realistische roman die zich afspeelt in de Noorse stad Bergen. Op een avond verschijnt er een ongewoon grote ster aan de hemel. Is het een goddelijk teken die het einde der tijden aankondigt? Het is de opmaat voor gewone, maar ook bizarre gebeurtenissen in het leven van de verschillende hoofdpersonen. De scheidslijnen tussen leven en dood, schijn en werkelijkheid, het natuurlijke en het bovennatuurlijke lopen door elkaar. Een fascinerende roman van een wereldberoemde schrijver.

De jagers | James Salter

De ambitieuze Amerikaanse jachtvlieger Cleve Connell gaat tijdens de Koreaanse oorlog aan zijn capaciteiten twijfelen. Terwijl zijn collega-vliegeniers succes na succes op het bord weten te schrijven met het neerhalen van vijandige jachtvliegtuigen, heeft Cleve minder geluk. En dan, op een ijskoude hoogte van twaalfduizend voet, zal zijn leven voor altijd veranderen. Een scherp portret rond rivaliteit, eerzucht en wanhoop. En de ware betekenis van moed en leiderschap.

Het glazen kasteel | Jeanette Walls (e-book)

Het glazen kasteel is een verfilmde autobiografie waarin journalist Jeannette Walls haar turbulente jeugd beschrijft. Haar moeder is een wannabe-kunstenares. Haar alcoholistische vader is een dromer van het type twaalf ambachten, dertien ongelukken. Het gezin is arm en voortdurend op de vlucht voor deurwaarders. Een bijzonder hippiegezin, maar op welk moment verandert liefdevolle verwaarlozing in kindermishandeling? Een wat sentimentele autobiografie, maar wel vlot lezend en altijd beter dan de film.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant