Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Biobollen

Algemeen

In St.Maartensbrug telen John en Johanna Huiberts biobollen. Niet als beginnend onderzoeker of milieufanaat, maar op de schaal van een moderne kweker. Dat is niet eenvoudig. Al meer dan 10 jaar zijn ze onderweg, met het besef dat het mogelijk moet zijn om bollen zonder de reguliere bestrijdingsmiddelen te telen. Ze zijn nog steeds aan het experimenteren.

Hij begint bij de grond. Die moet veel weerbaarder worden tegen allerlei bollenziektes. Het voorkomen, dan wel bestrijden van aaltjes was de eerste klus. Het koken van de narcissen met een bestrijder in het bad wordt vervangen door in de cel heet te stoken. Vervolgens moet de grond vruchtbaar worden. Dat gebeurt met diverse groenbemesters. Vooral door vlinderbloemigen die stikstof in hun knolletjes opslaan. De onkruidbestrijding is het volgende punt. De bollen worden geplant met een ondergras-planter, omgebouwd naar John z’n idee. Vervolgens moet vóór opkomst het groen gehakseld worden. Spuiten is geen optie.

Dan is in het voorjaar de virus- en vuurbestrijding aan de orde. Virus wordt overgebracht door luizen. Twee opties: met een plantversterker het blad harder maken of de luis doden met een brandnetel-oplossing. Bij John staan de biologische middelen te gisten. Een pruttelende tank met een extract van gemalen erwten om de wortels te versterken. Dit wordt meegespoten op de plantmachine. Ook een tank met brandnetelsap staat te gisten om luizen mee te bestrijden. De rooitijd is de laatste hick-up. Het gewas wat er nog van staat, moet zo fijn verpulverd worden dat de rooimachine er doorheen kan komen. Zijn zelfgebouwde schudmachine is een wonder van vernuft. Gebaseerd op het beginsel dat de bollen zo min mogelijk mogen stoten. Er moet een ei overheen kunnen lopen!.

Last but not least de verkoop van zijn bollen. Dat gaat via zijn webshop en door gespecialiseerde exporteurs. Andere willen wel een plekje in hun catalogus inruimen, om toch een beetje goede sier te maken met hun biobollen. Vast staat wel dat de biobollen veel duurder zijn, je moet namelijk aan bolgrootte en opbrengst wel wat inleveren. Ook het vallen en opstaan met de teelt kost geld. Van de in totaal 15000 ha. bollen, staan er nu ongeveer 100 ha. biobollen. Wie durft er nog in te stappen? Zijn John en Johanna voorlopers of roepende in de woestijn?

 Aad van Ruiten

Uit de krant