Afbeelding
Foto: CvdS

Vuilafvoer vraagt om nieuwe investering

Algemeen

Het VAB (Vuil Afvoer Bedrijf) is een gezamenlijk project van de gemeenten Noordwijk, Katwijk, Teylingen, Lisse en Hillegom. Waarbij de bestuurlijke leiding wordt uitgevoerd door vijf wethouders van de deelnemende gemeenten.

Bij het VAB wordt geen afval gescheiden of verbrand maar het is slechts een overslagstation voor GFT- en restafval. De exploitatie is in handen van afvalbedrijf Meerlanden uit Rijsenhout. Nu is het aloude overslagstation van dit bedrijf, wat gevestigd is bij het voormalig spoorwegstation Piet Gijzenbrug, nadrukkelijk aan renovatie toe. Met aanpassingen aan de eisen van deze tijd en de mogelijkheden die er nu zijn. Een eerste raming van de renovatiekosten laat een bedrag van 18 miljoen euro zien. Een enorm bedrag waar enige politieke partijen in de gemeente hun vraagtekens bij zetten. Veranderende normen en mogelijkheden bij de verwerking van huishoudelijk afval waren al eerder goed voor opmerkingen die duidelijk maakten dat men een andere aanpak van de afvalverwerking noodzakelijk achtten. Met name Hans Knapp (VVD), die in het verleden veel ervaring heeft opgedaan met VAB, plaatst kanttekeningen bij de voorgestelde ontwikkelingen. (Lees verder: www.denoordwijker.nl)

Hij denkt dat er goedkopere manieren te bedenken zijn als vervanging van het overlaadstation. Waarbij de een daling hoeveelheid handelingen en van het aantal kilometers autovervoer enorm kunnen worden gereduceerd.

Zijn partij wilde meegaan met de voorgestelde begrotingswijziging maar dwong een afspraak af met wethouder Alkemade. Die in het bestuur van het VAB de bezwaren tegen de hoge investering nadrukkelijk moet bespreken. Waarbij men vooral ook zou moeten kijken of er geen efficiëntere en dus goedkopere manier te bedenken is. Een afspraak die de wethouder welwillend kon toezeggen. 

Uit de krant