Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Toekomstige bewoners hebben een tijdscapsule begraven op de plek waar hun huis komt. | Foto: Josette Veltman.
Toekomstige bewoners hebben een tijdscapsule begraven op de plek waar hun huis komt. | Foto: Josette Veltman.

Trebbe start opnieuw bouw volgende fase Landgoed in den Houte

Onlangs is Trebbe in opdracht van ontwikkelingscombinatie Novaform-Trebbe gestart met de realisatie van deelplan 3 De Lanen in Landgoed in den Houte. Dit deelplan biedt plaats aan 54 woningen in verschillende types. Om dit bijzondere moment niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, hebben de toekomstige bewoners van De Lanen 3 hun wensen in een tijdcapsule begraven in de fundering van hun eigen woning.

Dit onder toeziend oog van Niels van Ginkel, directeur bij Novaform Rotterdam en Hein Stooker, directeur bij Trebbe. Landgoed in den Houte is een ontwikkeling van Ontwikkelingscombinatie Novaform-Trebbe en is de jongste wijk van Noordwijkerhout. De wijk omvat in totaal ca. 700 woningen en is gesitueerd tegen het centrum, op het voormalige BAVO-terrein. 

Niels van Ginkel namens Ontwikkelcombinatie Novaform-Trebbe: “We zijn er trots op dat we weer een nieuwe fase kunnen starten, terwijl er ook al gewoond wordt op het landgoed. Er wonen straks zo’n 700 gezinnen in deze nieuwe woonwijk, omringd door historie en een parkachtige inrichting van de openbare ruimte.”

Belangrijke mijlpaal

Hein Stooker, directeur bij Trebbe: “Het is geweldig dat we met de toekomstige bewoners stil kunnen staan bij de start bouw van hun nieuwe thuis. Een belangrijke mijlpaal voor hen. Maar ook voor ons. De start bouw van De Lanen 3 is een mooie gebeurtenis voor Landgoed in den Houte dat stap voor stap, met respect voor de bijzondere historie van deze locatie, steeds meer vorm krijgt.”

Landgoed in den Houte ligt op het Bavo-terrein deed in de periode 1914-2014 precies een eeuw lang dienst als psychiatrisch ziekenhuisterrein. ‘De Bavo’ was een belangrijke werkgever en economische factor in Noordwijkerhout, totdat het terrein voor de zorg niet langer nodig was. Door de herontwikkeling naar een groen woonmilieu met een grote diversiteit aan woningen zal het Bavo-terrein weer blijvend waarde toevoegen aan de kern van Noordwijkerhout. Landgoed in den Houte brengt de bestaande landschappelijke structuren opnieuw tot bloei. De Engelse Tuin wordt hersteld en de Bavo-sloot ontwikkelt zich tot een meanderende waterloop in een doorlopend parklandschap. Het herstel van de Engelse tuin is een project onder het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Holland Rijnland en de provincie Zuid-Holland. De architectuur voor de nieuwe woningen is geïnspireerd op de historische gebouwen van het Bavo-terrein en de historie van de bollencultuur.

De woningen

Er worden zorg-, rij-, twee-onder-een-kapwoningen en appartementen bestemd voor de sociale verhuur, vrije sector huur en verkoop gerealiseerd. De transformatie van het voormalige klooster behoort ook tot de herontwikkeling. Medio 2020 startte de bouw van de eerste fase, inmiddels zijn er al ruim 240 woningen opgeleverd. 

De Lanen 3 grenst aan de Engelse Tuin, een groenstrook aan de noordzijde en het Sint Bavopark. De bouw is inmiddels gestart, naar verwachting wordt het begin volgend jaar opgeleverd.

Meer berichten