Logo noordwijkerhoutsweekblad.nl
Foto: Afbeelding van Mudassar Iqbal via Pixabay

Hoge nood…

Bloemenbadplaats Noordwijk heeft al vaak de Blauwe Vlag gekregen: 

De Blauwe Vlag is een internationale milieu onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens. De Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen op het strand op het gebied van milieu, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering.“ Daarnaast heeft de badplaats ook nog de kwalificatie QualityCoast: de Europese titel voor mens- en natuurvriendelijke toerisme en recreatie. En natuurlijk doet de gemeente ook mee met Stichting Nederland Schoon. Ook de GreenKey komt nog wel eens voorbij. Het is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland. Maar zou er ook een vlag of erkenning zijn voor openbare toiletten? En mag je zo maar een restaurant binnenwandelen, alleen om naar het toilet te gaan?

Invalidentoiletten zijn ook niet alles; tijdens een onderzoek op het strand stond een invalidentoilet overvol met terrasmeubilair.

Beste respondenten: wat vinden jullie van (het ontbreken van) openbare toiletten in een badplaats met veel bezoekers van over heel de wereld?

Hans Savenije

Het zou een toeristenbadplaats met ambities sieren als er ruime voorzieningen zijn voor de mens met hoge nood.  In de opsomming van de vragensteller mis ik nog de kuuroord status. Nu is de VVV recent verhuisd naar de Hoofdstraat op AAA locatie en in de plannen was voorzien in openbare toiletten, die 24/7 beschikbaar zou zijn. Door bezwaren van omwonenden is er nu voor gekozen om de toiletten inpandig te realiseren met als gevolg, dat ze alleen te gebruiken zijn tijdens de beperkte openingstijden van de VVV. Dan hebben wij nog de openbare toiletten op de Vuurtorenplein, die helaas ook zeer beperkt open zijn. De dag- en verblijfstoeristen brengen genoeg geld in de gemeentekas om op een paar plaatsen bij de boulevard openbare toiletvoorzieningen te rechtvaardigen. Op internet zijn voorbeelden te zien, die ook nog eens zeer fraai ogen. Kijk ook eens naar mogelijkheden om de buitenkant te versieren met kunst. Zoals dat gedaan is met de beschilderde reuzenbollen, die overal in de Duin- en Bollenstreek verschijnen. Overigens: nog geen enkel exemplaar in Noordwijk Zee en Binnen ontdekt. Gelukkig staan er vier in Noordwijkerhout.

Leontine van der Klugt

Altijd overkomt het me. Of ik nou met m’n hond op het strand loop, boodschappen doe bij de plaatselijke Appie of onderweg ben op de fiets: ik moet plassen. Ik ben er zo eentje die met gekruiste benen thuis de achterdeur binnen waggelt op weg naar het toilet. Onder grote hilariteit van mijn huisgenoten uiteraard. Mijn dochter heeft er ook last van. Zo kwam het dat ze eens in Noordwijk is gearresteerd wegens ‘wildplassen’. Of ik onze ‘crimineel’ even wilde komen ophalen van het politiebureau midden in de nacht. Er was toen op de Grent een urinoir en de agenten waren ook man, dus ja.. wat weten zij ervan? Die hoeven geen donker steegje te zoeken wanneer je nodig moet. Dat het voor de bewoners irritant en onhygiënisch is, snap ik helemaal. Maar zorg dan alsjeblieft voor een oplossing. Aan de mannen wordt altijd gedacht. Ook op De Steeg is er een urinoir dat in het weekend uit de grond komt voor de hoge nood VAN MANNEN. Ik snap dat een damestoilet gecompliceerder is, maar zo moeilijk kan het nou toch ook weer niet zijn? Intussen maak ik altijd dankbaar gebruik van de toiletten in de horeca. Dus mocht u aan het diner zitten en mij met een radeloze blik door het café of restaurant zien strompelen dan weet u hoe laat het is...

Kim Smeltink

Ik vind dat openbare toiletten, voor zowel mannen als vrouwen, behoren tot de basisvoorzieningen in een gemeente. Een openbaar toilet is essentieel voor onder andere mindervalide personen of ouders om hun baby te kunnen verschonen. Overigens zijn alle toiletten van onze strandpaviljoens openbaar. Daar kan iedereen tegen betaling gebruik van maken. Daarnaast is er een openbaar toilet op het Vuurtorenplein en komt er een toilet in de Hoofdstraat bij het nieuwe VVV kantoor. De toiletten op de gemeentehuizen kunnen ook worden gebruikt. En de toiletten van de Hema ook. In de laatste strandnota is opgenomen om het aantal invalidentoiletten op het strand uit te breiden in overleg met ondernemers. Ondernemers die toiletten openstellen kun je ook vinden op de ‘hoge nood app’: daar staan er nu al een aantal, dan komt er ook een sticker op de deur. Het is goed om bijvoorbeeld via Noordwijk Marketing daar beter over te communiceren. We willen als gemeente Noordwijk een gezonde en energieke badplaats uitstralen, met als ambitie te blijven voldoen aan de status Quality Coast! Er zijn ook bedrijven die het werk uit handen kunnen nemen en het commercieel exploiteren. Ik zeg: gemeente Noordwijk ga daarvoor.

Meer berichten