Afbeelding
Foto: Aad van Ruiten

De Keizerskroon

Column Bollenpraat

Fritillaria imperealis is een ‘keizerlijke’ bol die in het voorjaar als een raket uit de grond komt. Talloze bezoekers van Keukenhof vergapen zich aan de mooie bloem, zowel aan de rode variëteit als de gele. Wie goed kijkt kan in de hangende klokjesbloemen de nectar zien. Vroeger zaten de bollen in elk exportpakket. Daar kwam de klad in omdat veel bollen in de verpakking wegrotten. Nu is er een kweker in Midlum (Friesland), Doede de Jong, die wilde Fritillaria’s met bestaande kruiste.

Zo heeft hij minder ziektegevoelige variëteiten gewonnen en er een complete kwekerij voor opgezet: De Keizerskroon. Ook worden ze als snijbloem verkocht. 

Er zijn soorten die na uitbloei mooie zaaddozen maken. Wist u dat ze vroeger door kwekers langs de slootkant geplant werden? Door hun sterke geur houden ze ratten op afstand! Vorige week haalden we bij Doede oranje Keizerskronen op voor de komende bloemenshow in en om de Witte Kerk.

Rijdend door het weidse Friese land dachten we allereerst aan de Elfstedentocht. De talloze vaarten lenen zich er uitstekend voor. Het moet wel eerst vriezen. Fotootje bij de Waterpoort in Sneek. Dan de teelten. De Westhoek staat bekend om zijn pootaardappelen. Lage insectendruk vanwege het koele klimaat tegen de Waddenzee aan. Insecten verspreiden het aardappelvirus. Naast de geploegde velden is er heel veel grasland. Bijna overal stallen met melkvee. Wat opvalt is dat er weinig mais geteeld wordt. Te koud en blijkbaar gras genoeg voor inmaak. Dat wordt moeilijk nu er kunstmest gestrooid moet worden voor één euro per kilo. De eigen mest mag niet voldoende gebruikt worden! 

Wel heeft bijna iedere boer een forse windmolen staan. Die inkomsten komen goed van pas, al zijn de meeste contracten van vóór de Poetin-oorlog. Friesland heeft een prachtig wegennet, maar de kunstwerken rond de grote steden zijn niet overal even mooi: heel veel beton. 

Terugkomend in een uitbundig bloeiende Bollenstreek besef je pas hoe uniek onze streek is. Dank aan de Keizerskronen!

 Aad van Ruiten

Uit de krant