Erica Renkema (Meiland) legt de eed af.
Erica Renkema (Meiland) legt de eed af. Foto: WS

Installatie gemeenteraad onder grote belangstelling

Politiek

De zaal van de Duinpan was woensdag opnieuw ingericht als raadzaal; dit keer om de nieuwgekozen gemeenteraad officieel te installeren.

Zoals altijd een bijzondere gebeurtenis met een aantal nieuwe raadsleden die zich nog een weg moeten banen tussen de protocollen van de lokale politiek. Na de verkiezingen werd al breeduit verkondigt dat er geen onnodige tijd verloren mag gaan en daarom werkt men al hard aan de vorming van een nieuw college. Maar deze avond zaten alle mogelijke kandidaten voor een wethouderfunctie nog op de raadszetel als gekozen raadslid. Over mogelijke vorderingen bij de collegevorming kwam officieel nog niets naar buiten. De presentatie van een nieuw college wordt later deze maand wel verwacht.

Vooralsnog was er eerst de installatie van gemeenteraad. Met veertien nieuwkomers en dertien zittenblijvers. Er was extra media-aandacht omdat Erica Meiland, of liever Erica Renkema, met voorkeurstemmen was gekozen als lid van de fractie van de Partij voor de 1nwoners. Zij liet desgevraagd weten dat zij met veel zin aan het raadswerk begint en zich bewust is van het belang ervan, waarbij vooral Woningbouw en Ruimtelijke Ordening haar interesse hebben. Ze liet ons weten dat zij daarin als commissielid een taak wil gaan vervullen.

Burgemeester Wendy Verkleij verwelkomde de nieuwe gemeenteraad en zei dat ze met heel veel vertrouwen de periode 2022-2026 tegemoet ziet. Zij liet weten dat zij persoonlijk vol overtuiging wil doorgaan met de routekaart ‘Integriteit en Weerbaarheid’. En dat ze hoopt met elkaar te kunnen werken aan wederzijds vertrouwen en een goede en fijne bestuurscultuur.

De ‘ceremonie protocollair’ was vervolgens stijlvol waarbij raadsleden de keuze maakten tussen het afleggen van een eed of anders van een belofte.

Volle kracht vooruit

De burgemeester deed een oproep aan de raadsleden om vooral de interesses kenbaar te maken voor samenwerkingsverbanden of andere functies. Zij drong aan om ‘op volle kracht vooruit te gaan’.

En uitdagingen niet uit de weg te gaan en vooral de kansen aan te pakken.

In de eerste officiële raadsvergadering, die slechts heel kort duurde, werden voorlopige leden van agendacommissie en werkgeverscommissie benoemt. Ook al omdat men slagvaardig te werk wil gaan en komende week al een paar commissievergaderingen wil afwerken.

Noordwijk staat voor een volle agenda met prioriteiten en uitdagingen. De burgemeester noemde daarbij al de economische agenda, de Space-sector, het toerisme voor recreatie en nu met de kuuroordstatus voor gezondheid. Veel aandacht zal vervolgens ook moeten gaan naar woningbouw, duurzaamheid en leefklimaat. En vanuit de bevolking wordt bijzonder veel de benaderbaarheid van overheid en ambtelijke organisatie als belangrijk aandachtspunt genoemd.

Uit de krant