Afbeelding

Texel

Column Bollenpraat

Nadat twee2 jaar lang corona roet in het eten had gegooid, mochten we eindelijk weer los. Veertig bollenmannen en -vrouwen op een tweedaagse reis naar Texel en Bovenkarspel. In de bollenwereld is het eiland altijd een beetje omringd met geheimzinnigheid: het groeit er goed, is soms veel te droog, te warm of, voor goede groei, veel te laat. Van alles is wel wat waar. 

We werden er rondgeleid door de zeer bevlogen voorzitter van de lokale LTO afdeling, Arnold Langeveld. Stond ons bij de veerboot al op te wachten en was in zijn brede uitleg niet te stuiten.

1) Net als in de Bollenstreek wordt door de agrariërs hard gevochten voor het behoud van volwaardige landbouwgrond. Natuurontwikkeling, maar ook particuliere opkoop van land neemt schrikbarend toe. Vooral het toerisme, wat booming is, speelt een hoofdrol. Filevorming voor het “lammetje knuffelen” in het voorjaar.

2) Ondanks het tekort aan zoet water in de zomer, mag er niet beregend worden, het grondwater is te zout. Nu is er een groot project gestart om het overtollige regenwater in de winter door infiltratie te bergen in een diepere grondlaag. Vijftien meter diep wordt een dikke slang horizontaal in de ondergrond geperst om zo, verbonden met drains, het water diep op te slaan. In de zomer, bij droogte, nemen die drains het water weer op en bevochtigen zo de teeltlaag.

3) De vele schuren en stallen zijn veelal voorzien van zonnepanelen en men hoopt binnen afzienbare tijd het eiland energie-neutraal te maken. De kernpunten 4/5/6 in de toekomstvisie staan voor behoud van het landschap als trekker voor het toerisme, de innovatieve landbouw en het bieden van een toekomst voor de vele agrariërs. U wist het vast niet, maar een van de grootste narcissentelers zit op Texel. En wat dacht u van een voorraad van 8000 ton pootaardappelen. Ook de 350 meststieren maakten indruk. Als persiflage op een Berlijns gezegde: Texel ist eine Reise wert!

Onze tweede dag ging naar Karel Bloembollen in Bovenkarspel. Daar worden, net als in andere mega-broeierijen, 75 miljoen tulpen geproduceerd. Allemaal voor eigen afzet naar o.a. Tesco in Engeland. Vijf bosrobots, rollende tafels, prikbakken voor de bollen en hergebruik van de gebroeide tulpen. U zou het eens moeten zien. Onze rondleiding door het AZ stadion, als sluitstuk, was van een weldadige rustgevendheid!

Aad van Ruiten

Uit de krant