De stemmen zijn geteld: alle lijsttrekkers zien op het podium het resultaat. | Foto: Caroline Spaans.
De stemmen zijn geteld: alle lijsttrekkers zien op het podium het resultaat. | Foto: Caroline Spaans.

VVD blijft grootste partij; nieuwkomer Partij voor de Inwoners grote winnaar

Politiek

Dennis Salman noemt de uitslag onverwacht en teleurstellend. Zijn offensief om met Lijst Salman Noordwijk terug te geven aan ‘de Noordwijkers’ lijkt zijn doel te hebben gemist. Met een halvering van het aantal zetels als gevolg. Daar tegenover staat het opzienbarende resultaat voor de fonkelnieuwe ‘Partij voor de inwoners’. Met bijna 14 procent van de stemmen zijn zij in het kielzog van de VVD de grote winnaars van deze lokale verkiezingen.

De door de gemeente Noordwijk georganiseerde verkiezingsavond lokte veel mensen naar NH Hotel Leeuwenhorst. Daar kwamen na 22.00 uur langzaam maar zeker de resultaten binnen. Burgemeester Verkleij begeleide de uitslag vanuit quarantaine via de digitale weg en gaf op de haar bekende manier een rustig maar deskundig commentaar op de uitslagen. Op het podium was van die rust en deskundigheid nauwelijks sprake. Veel aanwezigen konden geen begrip op brengen voor de schreeuwerige manier waarop dit plaats vond. ’Het lijkt wel of we op de kermis staan’, was een regelmatig gehoorde klacht.

Maar daar trokken de grote winnaars zich natuurlijk nauwelijks iets van aan. Alfons Morssink van de Partij voor de Inwoners donderdagmorgen in alle vroegte: ‘Wij zijn natuurlijk uitermate tevreden. Het was onze wens om mee te doen in een coalitie. En dat lijkt nu mogelijk te zijn’. De lijsttrekker vertelt verder dat hij zelf de wethouderszetel zou willen innemen en zegt ook te beseffen dat ‘water bij de wijn doen’ niet uitgesloten kan zijn. Indien hij een wethouderszetel zou gaan bezetten dan kiest de fractie vervolgens uit hun midden een fractievoorzitter.

De reactie van Salman was woensdagavond te begrijpen: “Teleurstellend. De buit is verdeeld en de Partij voor de Inwoners heeft kiezers bij ons weggezogen. Ik had dit op voorhand zeker niet verwacht.” Ook Jaap de Moor van Bruisend Noordwijk was teleurgesteld: “Ik had op twee zetels gerekend. Want met onze zeer beperkte financiële middelen hebben we uitstekend campagne gevoerd. Onze inzet om in tegenstelling van mijn vorige partij NZLokaal de gemeente Noordwijk als een geheel te zien, heeft helaas onvoldoende opgeleverd.”

Verder uitten alle partijen zich op verkiezingsavond redelijk tevreden over de uitslag. Een uitgebreid commentaar van elk van deze fractievoorzitters volgt zeker nog in De Noordwijker en het Noordwijkerhouts Weekblad.

Burgemeester Wendy Verkleij zat in verband met een 'laatste restje coronabesmetting' nog in quarantaine en volgde alles digitaal. | Foto: Caroline Spaans.
Lijsttrekker VVD Roberto ter Hark wordt als eerste geïnterviewd. | Foto: Caroline Spaans.
De winnaar is blij! | Foto: Caroline Spaans
Afbeelding

Uit de krant