Afbeelding
Foto: pr

Integriteit van politiek en ambtenaren opnieuw op agenda

Politiek

Integriteit is in Noordwijk een zeer speciaal onderwerp. Gebaseerd op nooit bewezen verdachtmakingen uit het verleden. Wat recentelijk weer actueel werd toen vanuit PUUR, in nauwe samenwerking met voormalig burgemeester Rijpstra, de verdachtmakingen opnieuw werden gelanceerd.

Een en ander was aanleiding voor veel commotie en leidt inmiddels zelfs tot rechtszaken. Het college noemde eerder al het in achterkamertjes samengestelde rapport ‘Noordwijk onwaardig’. 

En burgemeester Verkleij huldigde het standpunt dat er vooruit gekeken diende te worden. En dat nu opnieuw terug gaan in de tijd niet meer wenselijk is. Inmiddels wordt er wel gewerkt aan een protocol dat leidend moet zijn bij mogelijke schending van integriteit. Daarbij zijn zowel de actieve politici als het ambtelijk apparaat het meest belangrijk. 

Met vooral het doel om politiek en ambtelijke integriteit te waarborgen maar bovendien om mogelijke agressiviteit tegen bestuurders en ambtenaren direct te kunnen aanpakken. 

De burgemeester sprak over de noodzaak van een cultuuromslag, ook in de gemeenteraad zelf. En daarnaast zal ook de ambtelijke organisatie een andere rol krijgen toebedeeld bij integriteitsschendingen. Er wordt gedacht aan een integriteitscoördinator die in de totale integriteitsorganisatie een belangrijke taak moet vervullen. Extra trainingen moeten ambtenaren en politici weerbaar maken tegen ongewenste invloed van buitenaf. Alles moet gaan via een routekaart waarbij er voor de zomer van 2022 definitieve besluiten moeten vallen. Als extra komt er een zogenaamd agressieprotocol. Om ontoelaatbare zaken zoals het bedreigen en onder druk zetten van ambtenaren en politici op een juiste en vooral adequate manier te kunnen afhandelen.

Uit de krant