Louis Koppel (GL) verweet het college afraffelpolitiek te bedrijven. | Foto: ws
Louis Koppel (GL) verweet het college afraffelpolitiek te bedrijven. | Foto: ws

Chaotisch slot van commissie Welzijn

Politiek

Deze week werd de politiek gevraagd zich een beeld te vormen over een nieuw in te voeren Verordening Jeugdhulp. Om vervolgens in dezelfde commissievergadering ook tot meningsvorming te komen. Dit, omdat volgens het college de verordening per 1 maart dient in te gaan. 

Om die reden werd formeel ook een versnellingsverzoek aan de commissie voorgelegd. Zodat er in de raadsvergadering van 22 februari een definitief raadsbesluit kan worden genomen. Zowel inhoud als procedure was voor enkele partijen, met name PvdA en Groen Links, veel te omvattend om zomaar even binnen een paar uur een mening te ventileren. Dat werd voor de in het onderwerp geïnteresseerde toehoorders ook duidelijk tijdens de duidelijk onderbouwde inbreng van inspreker Els Vink, die vanuit de commissie dan ook geen verduidelijkingsvragen kreeg voorgelegd.

Vink wees de commissie erop dat de voorliggende verordening een kopie lijkt te zijn van de lopende verordening. Welke bepaald niet het resultaat opleverde dat zij nodig vond. Zij verwonderde zich openlijk over het feit dat beeldvorming en meningsvorming werden samengevoegd en vroeg zich af of hier sprake was van gebrekkig timemanagement. Volgens haar redenatie zou er namelijk geen versnellingsverzoek nodig zijn omdat een onlosmakelijk verbonden ondersteuningsplan pas op 1 mei 2022 zou ingaan.

Hamerstuk in Teylingen

Wethouder Salman bracht in het midden dat het een sluitstuk moest zijn van het proces vanaf 2020, zodat de verordening er feitelijk al op 1 januari had moeten zijn. Maar dat het om diverse redenen niet was gelukt het op tijd aan de politiek voor te leggen. Hij reageerde verwonderd en attendeerde op het feit dat deze verordening in Teylingen een hamerstuk bleek te zijn. En zei bovendien zich verplicht te voelen zich te houden aan regionale afspraken. Van de kant van de PvdA kwam een groot aantal interessante inhoudelijke vragen. Waarop voor een groot deel, ook al door de tijdsdruk, geen antwoord kon worden gegeven. 

Chaotisch slot

Omdat een meerderheid van de politiek het college wilde volgen om in de komende raad tot afronding te komen, werd toegezegd dat op de openstaande vragen nog voor de raadsvergadering een antwoord zal komen. Koppel (GL) noemde het keiharde afraffelpolitiek. Hij constateerde dat wethouder Salman perse nog voor de verkiezingen dit onderwerp door de raad wilde persen. En hij zag geen enkel wettelijke noodzaak voor de gekozen tijdlijn. Van Dokkum (PvdA) benadrukte nog eens dat het onderwerp Jeugdhulp veel meer aandacht verdiend. Daarna reageerde enkele commissieleden weer kritisch op Koppel zoals Van Kouwen(LSN). Er volgde een ronduit chaotisch slot, waarbij ook de agendacommissie van de nodige kritiek werd voorzien. Daarnaast werd vooral het timemanagement van het college bekritiseerd. Commissievoorzitter Beugelsdijk bleek er tegen middernacht klaar mee toen hij opmerkte: ‘Ik stop er mee. Doe de rest maar telefonisch of anderszins. Hierbij sluit ik de vergadering.’

Waarna voor toehoorders duidelijk moest zijn dat Verordening Jeugdhulp in de raadsvergadering zeker nog een vervolg krijgt.

Uit de krant