Het trottoir langs de Duinsloot is in de plannen niet meegenomen | Foto's met dank aan Elma Hulspas.
Het trottoir langs de Duinsloot is in de plannen niet meegenomen | Foto's met dank aan Elma Hulspas. Foto: Elma Hulspas

Wijkbewoners Zeeburg teleurgesteld

Politiek

Het definitieve ontwerp voor het vernieuwen van straten, pleinen, veldjes en perkjes in Zeeburg in Noordwijkerhout is gereed. De komende maanden bereidt de gemeente de uitvoering voor.

De afgelopen maanden hebben wijkbewoners meegedacht en meegebouwd aan een plan. En dat was voor het eerst dat dit gebeurde in de gemeente. Gemeente en wijkbewoners trekken ook in het vervolg samen op. Gericht op de inrichting van de pleintjes en veldjes en dan in het bijzonder de speelvoorzieningen. Dan gaat het om een deel van Zeeburg. In februari richt de samenwerking zich op Westerhout, Brittenhuis en Weversland.

Een aantal wijkbewoners heeft de gemeenteraad en de raadscommissie Ruimte een brief gestuurd waarin ze hun waardering uitspreken voor de mogelijkheden die geboden zijn om als wijkbewoners inbreng te leveren voor de herinrichting. Toch verzoeken zij om niet te besluiten dat het college de aanbesteding kan starten ’onder voorbehoud van instemming van de raad’.

“Wij hebben hiervoor een aantal redenen,” laten ze weten. “Het Definitief ontwerp Wijk Zeeburg bevat enkele elementen die onvoldoende verkeersveiligheid bieden, vooral voor voetgangers. In het Voorlopig Ontwerp was het trottoir aan de zuidzijde van de wijkontsluitingsweg Groenewege volledig geschrapt. Dankzij de reacties van bewoners is dit trottoir in het Definitief Ontwerp gedeeltelijk gehandhaafd, maar helaas niet bij het weggedeelte langs de Duinsloot. Dit leidt tot onnodig en gevaarlijk oversteken door voetgangers van en naar De Duinsloot, juist in een bocht van Groenewege.” 

Greenbricks

Dat het trottoir langs het centrale park niet wordt doorgetrokken in het Definitief Ontwerp, vinden ze ook jammer. Ook dat in het Definitief Ontwerp de veilige voetgangersstrook op Koepelberg is verdwenen. “Dit zien we ook op diverse andere woonerven, zoals Erfvoort en Spanjaarskrocht. De stroken zijn vervangen door bestrating met zogeheten ‘greenbricks’, die slecht tot niet beloopbaar zijn voor mindervaliden en ouderen, maar ook voor dames met pumps of ander schoeisel met een smalle hak en heel jonge kinderen. Zij worden dus gedwongen op de rijbaan te lopen.”

Daarnaast schrijven de bewoners dat het participantentraject startte met een flyer, waarin de aandacht werd gevestigd op het Voorlopig Ontwerp. Deze flyer is echter niet bij alle bewoners in de bus beland, waardoor de reactietermijn werd verkort: “Nog minder te spreken zijn wij over de huidige stap in het participatietraject. Bij de presentatie van het Voorlopig Ontwerp is door de gemeente gemeld dat reacties verwerkt zouden worden in het Definitief Ontwerp. Dit zou in januari gepubliceerd worden en “ook dan is het nog mogelijk te reageren”. Maar nu komen wij erachter dat er een Definitief Ontwerp is dat al door het college naar de raad is gestuurd om groen licht te krijgen voor de aanbesteding. Noch de brief die een deel van de bewoners ontvangen heeft, noch de website samen.noordwijk.nl rept hierover. 

Waar is de mogelijkheid gebleven om nog te reageren? De ‘niet-huis-aan-huis-brief’ meldt: “Met elkaar hebben we het nieuwe Zeeburg ontworpen. Dat is nu achter de rug”. Op www.samen.noordwijk.nl staat: “Wethouder Theo Alkemade is erg trots op hoe bewoners en de gemeente in 2021 samengewerkt hebben in het ontwerpen van de nieuwe wijk Zeeburg.” De bewoners die deze brief naar de gemeente schrijven denken daar heel anders over. “Wij hopen dat onze aanmerkingen op het Definitief Ontwerp voor u reden zijn om het ontwerp te laten aanpassen op de door ons genoemde punten en dat u vooralsnog geen groen licht zult geven voor aanbesteding op basis van dit Definitief Ontwerp.”

Op de valreep mailde brievenschrijver Elma Hulspas naar de redactie dat het laatste veiligheidspunt uit de brief (de situatie op het plein achter De Duinsloot) is opgelost: “De projectmanager heeft de bewoners laten weten dat het ontwerpteam vergeten is de gevraagde wijziging in het Definitief Ontwerp op te nemen. De kleine groenvoorziening, die voor veilige tuinuitgangen zorgt, komt dus toch terug.”

De redactie heeft een ander aan de wethouder voorgelegd in het kader van de hoor/wederhoor. Hierop is geen reactie gekomen.

In het Definitief Ontwerp verdwijnt de voetgangersstrook op de Koepelberg.

Uit de krant